Páran írtak nekem, hogy segítsek, hogyan lehet gázpisztolyhoz jutni.
Hátha többeket is érdekel: beírom ide is.
Szóval, gázpisztolyt alapesetben csak engedéllyel érdemes tartani, mert
különben lyól megbünteti az embert a rendőr.
Önvédelmi célra adják az engedélyt, ami azt jelenti, hogy hordhatod is az utcán (táskában, zsebben, tokban, ahogy akarod, de _rejtve_.).
Az engedélyt pedig úgy lehet mexerezni, hogy az ember először is letesz egy fegyverismereti vizsgát. A vizsgadíj 3000 Ft.
Ezen kívül kell még egy orvosi igazolás, amit vagy a körzeti háziorvos ad, vagy bármelyik általános orvos; ezen sajnos túl kell esni.
Gyakorlatilag egy vérnyomásmérés, meg hogy látod-e a táblát, valamint a
háziorvos tudja, hogy nem vagy kábítószeres, meg nem állsz folyamatos, mondjuk epilepszia elleni kezelés alatt. (Jó, én is tudom, hogy nem tudja, de az igazolás akkor is kell... :)
Eztán be lehet adni a kérelmet a yardra, a pesten a Teve utcába, mondván, hogy vásárlási engedélyt szeretnél kapni. Okmánybélyeg kétezer.
Ezt olyan 1-2 hét alatt megkapod, gázpisztolyra még nem volt példa rá, hogy elutasították volna. (Büntetlen előélet persze feltétel.)
Eztán 28 ezerért veszel egy FÉG gyártmányú GRP-9 nevű gázpisztolyt.
Ez a Walther PP nevű automata (öntöltő, tehát a markolatban van a tár) slukker tökéletes másolata, kívűlről, tíz centinél messzebbről ember nincs a földön, aki megmondaná, hogy nem éles fegyver, kicsi, könnyű és megbízható; 7 lőszer fér a tárba.
Jobbat gyakorlatilag nem lehet venni, százezer alatt.
A http://hal2000.elte.hu/fegyver/grp-9.html címen találsz egy aránylag jó
ismertetést róla.
Na, miután megvetted (lőszert is lehet venni a vásárlási engedély birtokában,
de kb. 10 gáztölténynél többet nem érdemes, mer azzal úgyse lő az ember, és 3 év a szavatossága; riasztópatront lehet akármennyit, az eláll, viszont csak durran, de nem csinál semmi mást) visszaballagsz a tevepalotába, és ott 1-2 óra várakozás után adnak egy fegyvertartási engedély nevű könyvecskét, amibe beírják a vásárolt GRP gyártási számát; innentől kezdve halleluja, jó eséllyel meg tudod védeni magadat. Az engedély 5 évig érvényes, de a hosszabbításához már csak orvosi igazolás kell.
Ennyi. Ha valamit érthetetlenül írtam: sorry, kérdezzetek rá.