vrobee Creative Commons License 2002.03.06 0 0 54360
Udv!

A svajci-francia koruthoz nehany sajat tapasztalat:
LYON
Mikor ott voltam (nyari hetvege), a varos teljesen ki volt pusztulva. A villamos pl. 20 percenkent jart. Szerintem a belso elrendezese nagyon jo, tagas, focipalyanai elmegy. Kep van, csak szkenner nincs. Nem sajnaltam volna, ha itthonra ilyet veszunk.
A vezeto nelkuli Metro (D??) vonalon utaztam nehany megallot. Csak 2 kocsival kozlekedett. Ez egy nagy elonye az automatikus metronak: Nem dragabb a kisforgalmu idokben surun rovid szerelvenyeket jaratni.

GENF:
A csuklos Volvo nekem is nagyon tetszett, foleg a nayg ter. Utaztam en szombat este a Meyrini buszon, hat a gyros a felszabon kismiska... A hatso ajtok folotti kamera kozvetitette a sofor LCD kijelzojere, hogy eppen kit csiptek be.
De a leggyorsabb kozlekedesi eszkoz a bringa. Es ha reggel otthagyod a palyauvarnal, es elvonatozol, este meg ott lesz.

LAUSANNE-ban a potkocsis trolik tetszettek nagyon, csak nem utaztam veluk :-(
Mivel csak ilyet lattam, es az egesz varos hegyoldalba epult, gondolom, valami elonye van hegyen. nem tudjatok, micsoda?
Nomega fogaskereku metro se rossz... ami erdekes, hogy a vekony fogaslec a sin FOLOTT mozog a valtoknal, es igy eleg egy hagyomanyos valto, nem kell olyan bonyolult, mint nalunk.
Lausanne egyebkent toxep varos...

Meg a hegyi fogasokat emlitenem, a Jungfraubahn-nal sajnos nem utaztam, de vegigkirandultunk a hegybe furt szakasz aljaig. Eleg regies stilusuak a vonatok, es nem mennek gyorsan.
Nem ugy, mint a Train du Mont Blanc, ami ugy vagtatott az 1m-es nyomtavu, helyenkent fogacsos vaganyon, meg rangatott olyan 1m amplitudoval a szakadek folott, hogy neha feltem.

Előzmény: Törölt nick (54342)