hét szűk esztendő Creative Commons License 2002.03.02 0 0 1339
A tegnapi Népszabadságból egy olvasói levél, aláírva.
Egy díszdoktor és egy másik

Mivel a nyolcvanas évek végén én voltam a "házigazdája" a Harvard Egyetemen az akkor még ellenzéki politikus Orbán Viktornak és néhány évvel később ugyancsak én voltam a szervezők egyike, akik előkészítették Göncz Árpád első hivatalos bostoni látogatását, nem tudom nem összehasonlítani a két eseményt.
A Magyar Köztársaság akkori elnökét az ohiói egyetem avatta díszdoktorává, tehát hasonló kitüntetésben részesült, mint most a miniszterelnök úr a bostoni Tufts Egyetemen, azzal a nagy különbséggel, hogy Göncz Árpád menetrendszerű repülőgépjárattal utazott. A bostoni Harvard Körnek alig pár napja volt, hogy megszervezze a látogatás ráeső részét, mert az elnök úr egynapos tartózkodása alatt eleget kívánt tenni a Kennedy család meghívásának és a bostoni magyarok invitálásának is, akiknek körében már akkor is ünnepelt író-előadó volt, amikor Magyarországon alig ismerték. A történelmi szombat egy hivatalos villásreggelivel kezdődött a Kennedy Könyvtárban, ahová Edward Kennedy szenátor körülbelül száz bostoni üzletembert, művészt, kutatót, politikust hívott meg Göncz Árpád tiszteletére. A hivatalos beszédeket közvetlen és kötetlen beszélgetés követte, majd dél körül mi is "megkaptuk" a tisztelt vendéget, akit az amerikai törvények értelmében a titkosszolgálat emberei kísértek át a Harvard Klubba.

S hogy mit tesz a véletlen: aznap este európai előadókörútra tartva a Swissair bussiness class (!) osztályán ismét találkoztam Göncz Árpáddal. Zürichig utaztunk együtt, majd elváltunk.

Dr. Szabó Sándor
a kaliforniai egyetem tanára, Long Beach