second Creative Commons License 2002.02.19 0 0 39
Kedves Turesz!

Legyen neked! -mondanám, de nem tehetem. Minden szakmának megvan a maga zsargonja, belső használatú kifejezéstára. Az épületgépészetében az időjáráskövető szabályozás fogalom elsősorban azt a megoldást jelenti, amikor a külső hőmérséklet (és esetleg egyéb időjárási paraméter) függvényében változtatjuk a fűtési rendszer előremenő, esetleg visszatérő hőmérsékletét. Éppen azért jelenti ezt, mert sokkal korábban létezhetett és létezett ilyesmi, mint azok az intelligens szabályozó elektronikák, amikről te írtál. És bizony ez szabályozás, mert a víz hőmérsékletét folyamatosan méri a szabályozó és összehasonlítja a megadott (a szintén folyamatosan mért külső hőmérséklettől függő) értékkel. Ez tehát zárt hatásláncú irányítási kör: szabályozás. A helyiséghőmérsékletre nézve nem az, de ettől még úgy hívják, ahogy hívják.
Ehhez a feladathoz nem kell számítógép, analóg elektronikák prímán megoldják a feladatot, és a PI szabályozót nem 15 éve használja a szakma. (Thermoreg fűtésszabályozók a hetvenes évek legeleje óta léteznek és működnek!)
Az a Tempera FF készülék, aminek leírására mutató címet írtál magad is pontosan ilyen szabályozó. Ilyen készülékek dolgoznak a legtöbb hőközpontunkban. Az általad hivatkozott leírásból idézek:

"A készülék időjárásfüggő szabályozást végez: a szabályozó körönként külön méri a külső hőmérsékletet, és az épület hőtechnikai tulajdonságainak figyelembevételével kiszámítja és beállítja a fűtővíz hőmérsékleteket. A két kör fűtővíz hőmérséklete automatikusan követi a külső időjárás változását, így a szabályozó mintegy megelőzi annak hatását, és az épület helyiségeiben folyamatosan biztosítja a kívánt helyiséghőmérsékletet. Ez a szabályozási mód optimálisan alkalmazható sok helyiséget tartalmazó, nagy kiterjedésű többlakásos épületeknél, panelházaknál, ipari és kommunális létesítményeknél, ahol nem jelölhető ki egy referencia helyiség, melynek a hőmérsékletét a szabályozásnál alapul lehetne venni. Az időjárásfüggő szabályozás olyan görbített fűtési karakterisztikák alapján történik, melyeknek meredeksége az épület tulajdonságaihoz illeszthető, a készüléken állítható. "

Nekem ehhez nem kell hozzátennem sokat. Ugyanezt mondtam ezelőtt is...

Azt bevallom, hogy nem értettem mindent abból, amit írtál. Valósznűleg további definíciós válságról van szó.
Mit nevezel "fűtési jelleggörbének"?

Sec.

Előzmény: turesz (38)