liberálmensevik Creative Commons License 2002.02.17 0 0 480
Kedves Rézi néni,
a szelektív hulladékgyűjtés, az oktakás, sport, stb tényleg együtt tehetik élhetőbbé az országot.
Mindezek mellett az EÜ finanszírozás, az EÜ ellátátás alrendszere azért önmagában is van olyan fontos, hogy a belső felépítésén elgondolkodjunk.
A személyek és kezdeményezéseik nem annyira érdekesek addig, amíg maga a rendszer olyan, hogy igazán semminek nincs igazi gazdája, felelőse.

Az önkormányzatiság, a központi normák és a vállalkozói részvétel olyan együttműködő rendszerét kellene kialakítani, ami jobban működne, mint ma.

Az önkormányzatok valódi és felelős önkormányzatokká alakítása is nagyon fontos lenne, de az inkább a régiós topic témája.

Itt inkább az EÜ finanszírozás érdekes.
Az, hogy hogyan lehet 'kiadni' vállalkozásba - 'valódi gazdához'- az EÜ ellátást úgy, hogy a felelősséget (biztosított) és az ellátást együtt vállalja az adott vállalkozó.
S mindezt úgy, hogy érdekeltté legyen téve azért, hogy takarékosan, de hatékonyan újra munkaképessé (fizetőképessé) tegye a biztosítottat.
S mindezt úgy, hogy ne válogathasson a biztosító a kötelező ellátás szintjén a kocckázatos és kevésbé kockázatos ellátottak közül.

Az, hogy kivalósítja meg ezt a reformot, az majdnem mindegy.
Egyelőre a CP, az SZDSZ és az MSZP látszik ilyen irányban elkötelezettnek.
Az FMPP még 1998-ban ilyesmit hirdetett (több-biztosítós modell), de Selmeczi és a Frajna eléggé a háttérbe szorult azóta.

Ez a holland rendszer egyébként hogy tetszik neked?
lm

Előzmény: Rézi néni (479)