dudihu Creative Commons License 2002.02.15 0 0 589
Berényi Zsuzsa elôadása a Centrálban
Megint olyanba kotyogok, amiröl nem engem kérdeztek, de mit tegyek, ha tudok rá válaszolni.

A Martinovics páholyról szóló elôadásra elmentem, mivel azért is érdekelt, mert eredetileg engem a párizsi Martinovics páholy emelt tagjai közé, jónéhány évvel ezelött.

A hallgatóság: kb 40 fô, ami ideálisnak tünt. Inkább idôsebbek (amolyan nyugdijas koruak) vegyesen, és kb 5 fiatal lány, (olyan középiskola és egyetemi korosztály).

BZS elôadása a szk-ról mit sem tudók részére nagyon érdekes, volt, aki viszont ismerte a témát, annak nem sok újat nyújtott (dehát nem is ez volt a célja)
Hosszan elidözött a szk történelmi alapjain, hogyan jött létre, Anglia, USA, és egy picit Franciaország.
Azután beszét a magyar szk létrejöttéröl és történetéröl. (Felvidék és Nagyvárad)

Sajnos mire a Kossuth idökig jutott, úgy tünt ö is és a közönség is kinyiffant kicsit, ugyhogy viszonylag röviden zárta le, annál a résznél, ami számunkra a legérdekesebb lett volna.
Mindenesetre beszámolt a magyar szk müködéséröl és betiltásairol, az újrainditásokról, emlitette többek között Kossuthot és Adyt, majd egyszerre végetért az elôadás. Kár, mert a jelenlévô K.P. aki az ötvenes években titkár volt a Martinovics Páholyban, és M.L. aki a párizsi Martinovics páholy inditásánál volt jelen, bövebben és érdekesebben is beszámolhattak volna az akkori dolgokról, dehát lehet, ez egy másik elôadás támája lehetne.

Egészében pozitiv volt, mert én is megtudtam –számomra- újat: pl hogy Kresz Géza is szk volt és hogy a magyar Mentôszolgálatot is szabadkömüvesek hozták létre.

Üdv mindenkinek

Előzmény: Osszián (583)