kovacs zoli Creative Commons License 2002.02.15 0 0 36
Népszabó ma:

Oknyomozó riporter kerestetik!

Tavaly nyár elejétől decemberig a híradások állandó szereplője volt Karsai József battonyai vállalkozó. Indulatosan, folyamatosan tudatta a tévénézőkkel, mekkora gabonaválság van az országban. Ősszel még demonstrációt is szervezett. A megrémült gazdák nem a miniszter tanácsát fogadták meg, hanem az akkor a médiában elhangzott kukoricaárra ráígérő vevőnek gyorsan eladták termésüket. Decemberben már az államilag garantált felvásárlási árnál jobban, 18250 forintért lehetett eladni a kukorica tonnáját, január 24-én 21 500 forintért. A győri felvásárló cég 17000 forintért vette meg a számára szükséges mennyiséget.

Szerintem kéne egy oknyomozó riporter, aki kideríti: kinek az érdekében hangoskodott Karsai József? Úgy tűnik, nem a gazdák jártak jól. A multik olcsón jutottak hozzá az áruhoz. A termelők egy hónap alatt háromezer forintot vesztettek. Egy őstermelő húsz hektáron gazdálkodva ebben az aszályban is legalább 60 tonnát aratott, így 180 ezer forint hiánnyal kezdte a 2002-es esztendőt. Ez az összeg hiányzik a következő év elkezdéséhez. A vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerekre hitelt lehet fölvenni, ehhez 2002-ben az FVM kedvezményeket ad, így a veszteség ellenére el lehet kezdeni az új mezőgazdasági évet. A pénzt azonban a bank adja, az adófizetők pénzéből a kamattámogatást kapja a termelő. Úgy tűnik, Karsai úr akciójának másik nyertese a banki szféra.

Ha oknyomozó riporter volnék, megkérdezném: a tüntetés szervezője ennyire nem volt tisztában az ország gabonakészletével? Nem tudta, hogy ha helytelen hírt terjeszt, annak azok lesznek a kárvallottjai, akiket szavai szerint védeni akart?

Ha oknyomozó riporter volnék, az is felvetődne bennem, hátha tudatában volt a közgazdasági következményeknek, de nem az volt a szándéka, hogy a mezőgazdasági vállalkozók érdekeit képviselje, hanem a nagykereskedők és a bankok profitjának növelése.

Ha oknyomozó riporter volnék, megkérdezném az MSZP-t is: miért támogatnak egy olyan közszereplőt, aki nem tudja egy kampány következményeit kiszámítani, vagy ha ki is tudja, de nem a dolgozó adófizetők érdekeit képviseli, hanem a nagytőkét és a pénzvilágot?

Ha oknyomozó riporter volnék, megkérdezném Karsai Józseftől, ha nem a leírtak voltak a céljai, miért nem mondja, hogy: mea culpa!

Törökné Benkő Mária
Győr-Ménfőcsanak