Rebeka1 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 26
Pár napja kezdtem el olvasni az építkezésről szóló topicokat. 20 éve egy kísérletként épült sorházas lakótelepen, mint közös képviselő is elég sok problémával találkoztam már. Most épp tavaszra tervezem a konyhám felújítását. Jelenleg a konyhában van a gázóra, a vízmelegítő, és a cirkó is, amiket szeretnék kicserélni, ill. áthelyezni. Ősz óta keresek jó szerelőket és tervezőt, hogy pár hónap múlva belekezdhessek ebbe a nem kis feladatba. A gázórám áthelyezését a gázművek 150.000 forintért vállalta volna, de az egyéb gázos feladatokra más kivitelezőt kellett volna keresnem. A Gázművek saját magának természetesen nem készít tervet, de ha nem ők végzik a munkákat, akkor csak terv alapján adnak engedélyt. Sikerült találnom egy jó tervezőt elfogadható áron, és egy rendes kéményes szakembert is. Kéményes szakvélemény nélkül nem lehet benyújtani a gáztervet ebben az esetben. Az előzetes szakvélemény díja 2000 forint körül van, és 2 évig érvényes, ugyanúgy, mint a gázterv. A gázóráknak és a készülékeknek is meg van határozva a minimális és maximális magassága. Az sem mindegy, hogy ehhez képest milyen magasan és hosszan megy a füstelvezetés. A szerelés befejezésekor kell kérni egy újabb, immár végleges kéményes szakvéleményt, ennek díja 4.424,- forint.
Több kivitelezővel is beszéltem már, de még nem találtam meg az igazi szakembert (ritka, mint a fehér holló). Lehet, hogy maximalista vagyok, de írásban szeretnék kapni árajánlatot az elvégzendő munkákra (gázóra áthelyezés, kombi cirkó beszerelés, tűzhely, radiátor és összes cső csere). Nem szeretnék később vitába keveredni, hogy ez vagy az a tétel benne volt-e az árban vagy sem.
Üdv