liberálmensevik Creative Commons License 2002.02.11 0 0 477
SZDSZ: demonstráció az egészségügyért

Budapest, 2002. február 11. (MTI) - Az elmúlt négy év a magyar egészségügy szempontjából nemcsak az elszalasztott lehetőségek, hanem az ágazat tönkretételének időszaka is volt - jelentette ki az SZDSZ elnöke a Parlament előtt tartott demonstráción, hétfőn.

"Kuncze Gábor leszögezte: a magyar egészségügyben mindennek a beteg érdekében kell történnie.
Az ellenzéki politikus - pártja programját ismertetve - közölte: a több biztosítós modellre, az egészségügyi struktúra megváltoztatására, az egészségügyi dolgozók megfelelő anyagi megbecsülésére és az elmaradt fejlesztések, felújítások pótlására évente 80-100 milliárd forintra van szükség.
- Az SZDSZ a következő kormányban garanciája lesz az egészségügy rendbetételének - fűzte hozzá.
A pártelnök szavai szerint az egészségügyben is meg kell teremteni azt a szemléletet, hogy a megfelelő értékért megfelelő ellenérték járjon. Hozzátette, hogy nincs olyan szereplője az egészségügynek, amely ezt a feltételrendszert biztosítaná.
Kuncze Gábor megjegyezte: az egészségügy rendbetételéhez elengedhetetlen a költségvetési szerepvállalás.
Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének megoldására azt javasolta, hogy vezessék be a 100 ezer forintos havi minimálbért a diplomások számára.
Az SZDSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy becsüljük meg azokat, akik a nehéz körülmények ellenére kitartottak hivatásuk mellett.
Szorgalmazta, hogy négyévente fizessenek a pályán maradóknak egyéves jövedelmüknek megfelelő összeget.
A kormány 606 milliárd forintos egészségügyi konszolidációs programjára utalva Kuncze Gábor elmondta: nincs másról szó, mint hogy a Fidesz a választások előtt mond valamit, felvázol egy rózsaszínű ígérethalmazt, előáll egy ötletparádéval, és már az indulás pillanatában lehet tudni, hogy ebből semmi nem igaz.
- A magyar egészségügyben a vészhelyzet most van - jelentette ki Kuncze Gábor.
Egy ápoló és egy orvos arról beszélt, hogy a kórházakat tömegesen hagyják el az ott dolgozók, az ápolók fáradtak és csüggedtek.
A demonstráción - amelyen mintegy kétszázan vettek részt - ápolóknak és orvosoknak beöltözött személyek a kormányt bíráló és az egészségügyi reformot sürgető transzparenseket tartottak.
A rendezvény végén narancssárga színű, a Fidesz korábbi választási ígéreteit tartalmazó lufikat engedtek a levegőbe. +++ "