null1 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1313
Az 1. bekezdést többször el kellett ovasnom, hogy értelmezni tudjam.
A mérés helyére vonatkozó meghatározásban némi humor is volt. Természetesen nem rendelkezek pontszerű hőmérsékletmérésre alkalmas eszközzel. (nem a KFKI-ben dolgozok)
Amit írtam eltérés, az egy vizszintesen fekvő borda (375mm) két vége közötti eltérés volt. A FET az egyik végétől kb.70mm-re van (van ok rá, hogy oda került), azaz ha arra célzól, hogy a modell pontatlan és a valódi hőleadást elemi részenként kellene összeadni, akkor azt mondom igazad van. Nem tudom mekkora hibát vétünk így.
Viszont arra emlékszem (talán), hogy a borda és a környezet közti hőmérséklet különbség növelésével nő az áramló levegő sebessége, azaz az elszállított hő mennyisége is.
A továbbiakban előforduló szavak, fogalmak helytelen használata esetén a szakemberek javítsanak ki!
Ha jól emlékszek van egy hőátadási tényező, ami szabad levegőben vezetés esetén valahol 2-20 között lehet leginkább az áramlás sebességétől függ. Ez sokkal nagyobb eltérés (SZVSZ), mint a lemez közepes hőmérsékletének figyelembe vétele.
A homokozás itt úgy jön képbe, hogy növeli a borda felületét ÉS változtatja az áramlási jellemzőket. A réteges (lamináris?) áramlás kisebb sebesség esetén válik jellemzően örvényessé (turbulens?), ami szintén javítja a hőleadó képességet.
A festék rontja. A szín javíthatja, ha van lehetősége sugárzással hőt leadni.

Hajlítottam már 5-s alu lemezt (ebből van az erősítőm burkolata). Iszonyatosan sérül az anyag. Ezen kívűl +1 átmenet, + az L idom hőellenállása, ami nagyobb mint a bordáé (sokkal), amivel rontod az egész rendszert. Én mindig közvetlen a bordára szerelek minden fűtőtestet. Inkább a villanydelejt vezetem oda. Szerintem könnyebb.

Előzmény: mccheese (1305)