kerusz Creative Commons License 2002.01.28 0 0 150
Nem kevésbé édes mikimausom!

Megpróbálok még egyszer nekifutni.

Szerintem sok mindenről nem tudtunk a régi OMIKK meglátogatásakor sem, pl., hogy a Múzeum utcai házak oromzata milyen állapotban van. gy.k. hogy fejünkre esik-e egy tégla a Múzeum utcában járva, vagy sem. És így tovább. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy a téglák leesésének illetve a tanreaktorban történhető bármilyen eseménynek a valószínűsége milyen arányban áll egymással, figyelembe véve a reaktor illetve a házak műszaki állapotát és a kezelőszemélyzet (házmesterek, kéményseprők, stb. vs. illetve reaktortechnikusok, sugárvédelmi szakemberek, stb.) szakmai kompetenciáját, valamint a betartandó biztonsági előírásokat.

Még egyszer: az, hogy van-e tanreaktor a Műegyetemen, vagy nincs, semmilyen viszonyban nem áll azzal a kérdéssel, amelyről ez a topik is szól, hogy ti. helyes döntés volt-e az OMIKK és a BMGE könyvtárának összevonása és Lágymányosra telepítése. A reaktor létezésének tényével a döntés hibás voltát alátámasztani véleményem szerint demagógia. Azért sunyi ez a demagógia, mert olyan dolgokat mosol össze, amelyek nem tartoznak - nem is tartozhatnak - egy kalap alá, és mindeközben az emberek félelmére apellálsz. Hiszen a reaktor veszélyes, mint ezt sugallod. De akkor az azoknak is veszélyes, akik a Műegyetemre járnak (akár csak egyszer is az életükben, mert ott van dolguk). Azt pedig Te is sejtheted, hogy pályaválasztáskor senki nem úgy jelentkezik a Műegyetemre, hogy eközben a reaktor létét figyelembe veszi.

Az pedig csak hab a tortán, hogy érvelésed közben önmagadnak is ellentmondasz. Egyrészt veszélyesnek sejteted a reaktort, másrészt magad írod, hogy ott láttál Cserenkov-sugárzást, ami azt jelenti - ezt kérlek, hidd el nekem - , hogy a működő reaktor aktív zónájába néztél bele a reaktorfedél direkt e célra létesített (elég nagyméretű) nyílásán keresztül. Tekintve, hogy mindezt a Cserenkov-sugárzás- nézést számosan teszik meg egy évben, köztük középiskolás osztályok tucatjai, ez talán mégiscsak azt feltételezi, hogy mégsem olyan veszélyes hely az... (ld. még 150-es sorszámú hozzászólásod 2. pontja) különösen a reaktorépülettől néhányszáz méterre.

Hogy on-topik is legyek: mind az OMIKK, mind a BMGE könyvtárának állományában bízvást bőven találsz szakkönyveket és -folyóiratokat, melyek alapján választ kaphatsz a tanreaktor által jelentett veszély valós mértékére. Igaz, hogy ennek a szakirodalomnak a frissítésében 1995. táján egy igen nagy visszaesés volt tapasztalható, melyet a műszaki szakkönyvtári hálózat az OMIKK szakmai vezetésével nem tudott kellőképpen kezelni :-(

Ennyit a reaktorról mára.

Ami pedig a mozgássérültek közlekedését illeti: amióta a Marczibányi téren magam is tanítottam mozgássérülteket, különösen érzékeny vagyok erre a témára. Tehát: egyetértek Veled, hogy ha nem biztosítható eljutásuk a könyvtár minden nyilvános termébe, akkor ezt sürgősen pótolni kell. Ez azonban nem a döntés hibáját támasztja alá, hanem azt, hogy az átalakítás építész-tervezője nem tartotta be a számára is kötelező építésügyi előírásokat. Megoldás: Az építésügyi hatóságnál (jelen esetben XI. kerületi Önkormányzat) kell panaszt tenni, és kérni a használatbavételi engedély módosítását, visszavonását, stb. a hiány pótlásáig.

Notehát, ez pl. egy olyan elvi sarokpont, ami nem a döntés hibás voltát támasztja alá, hanem azt, hogy gondatlan volt a tervező.

Üdv.:

KP.

Előzmény: Törölt nick (149)