Venyerin Creative Commons License 2002.01.24 0 0 326
"Az MZ-5N-nél nincs ilyen probléma, ott ugyanis kétféle módon közli a blendét az objektív. Mind az elektromos csatlakozókon át, mind azon a mechanikus gyűrűn keresztül, amivel a régi K bajonettes objektívek működtek. Ha nem találja az egyiket, használja a másikat."

Azért ez így ebben a formában nem igaz...
A K bajonett mechanikus visszajelzése (ami az MZ30 és MZ50 vázakon kívül minden K bajonettes cuccon megvan, a legutolsó noname közgyűrűig) segítségével az objektív közölni tudja a vázzal, hogy a blende expozíciókor hány fényértéket fog sötétíteni a képen. Tehát egy 5.6-os objektíven 8-as blendénél pont ugyanazt jelzi, mint egy 1.4-es f2-nél.
A KA bajonett elektromos érintezősora ezzel szemben kizárólag a maximális fényerőt tudja átadni a váznak.

Mivel az MZ50-ben nincs meg a mechanikus kapcsolat, ezért az objektív blendegyűrűjének állásáról a gép nem tud információt szerezni. Ezért kell mindig "A" állásba rakni az obit és a vázon beállítani a kívánt blendét. Ha nincs ilyen állás, gondban vagyunk...

MZ5N-nél ilyen gond nincs. Ha az objektíven állítunk blendét (M és Av mód), csak a mechanikus jel számít, míg ha az objektív blendegyűrűje "A"-ban van (Tv, P módok), csak az elektromos jelet használja.

A két fajta visszajelzés tehát teljesen másra való, nem felcserélhető.

Előzmény: Törölt nick (324)