CaViNToN Creative Commons License 2002.01.24 0 0 36
Árvízveszély miatt felmondják a lakásbiztosítást

2002. január 23., szerda - 18:05

Az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. az árvízveszély miatt minden Tisza-menti településen folyamatosan felmondja a vályogházakra kötött Családi Otthon Biztosítását - közölte a biztosító társaság budapesti központjának illetékese.

Szurgyi Nándor hozzátette: az erről szóló tájékoztató levelet a legtöbben - mintegy 3.000-en Jász-Nagykun-Szolnok megyében vehették, vagy vehetik kézhez. A biztosítótársaság döntését a szakember azzal indokolta, hogy az elmúlt 4 évben 4 nagy, minden eddigi rekordot megdöntő árhullám vonult le a Tisza felső és középső szakaszán.

Szurgyi elmondta: a szerződések felmondásáról már a tavalyi tarpai gátszakadás után megszületett a döntés, a felmondás azonban a jogszabályok szerint csak a biztosítási év fordulónapjakor tehető meg. Mint Szurgyi Nándor utalt rá, vízügyi térképek alapján meghatározott Tisza-menti településeken azért csak a vályogházakra vonatkozik a felmondás, mert ezek az alap nélküli épületek árvíz esetén többségében összedőlnek.

A szakember hangsúlyozta: a felmondás az ÁB-Aegon lakásbiztosítással rendelkező kereken 1 millió ügyfele közül csak néhány ezret érint, és a többségre nem akarták áthárítani a megnövekedett kockázatnál elkerülhetetlen díjemelést.

Az illetékes közölte azt is: a felmondott szerződések helyett más típusú biztosítási formákat kínálnak az érintetteknek, de ezekben már nem szerepel az árvíz, mint kockázati tényező.

A települések nem tudnak ezek után segítséget nyújtani
Hatvani Lajos Vezseny polgármestere az MTI-nek elmondta: a településen számításaik alapján mintegy 30 ház esetében szűnt, vagy szűnik meg a korábbi lakásbiztosítási szerződés.

Az ÁB-Aegon a 2000. évi tiszai áradás után Vezsenyben kétszer mérte fel a károkat, mert az első után mindössze 150-200 ezer forintokat ajánlott fel a károsultaknak. Ezeket az összegeket a vízkárt szenvedettek nem fogadták el, és az önkormányzat által nyújtott jogi segítséggel elérték az újabb kárfelmérést, ami után a már többszörösére megnőtt a kárra kifizetett összeg. A polgármester elmondta: ezúttal nem tudnak jogi támogatást nyújtani, hiszen a biztosító és biztosított között létrejött szerződéséket mindkét fél felmondhatja.

RTL Klub Online