Törölt nick Creative Commons License 2002.01.24 0 0 324
Szervusz Vazul, ezt a korlátozást itt és máshol sokszor leírtuk már. Az MZ-50 nem tudja kezelni a nem elektromos K bajonettes objektíveket. Ha nem a létező legnagyobb rekesszel fényképezel, akkor rossz lesz az expozíció. Mivel nincs rekeszérték-átvitel az objektív és a váz között, a fénymérő úgy tekinti, hogy a méréskor érzékelt blende lesz nyitva exponáláskor is. Ehhez képest exponáláskor a blende leszűkül a beállított értékre, a kép tehát annyi fényértékkel lesz aláexponálva, amennyivel a beállított blende szűkebb az objektív fényerejénél.

Az MZ-5N-nél nincs ilyen probléma, ott ugyanis kétféle módon közli a blendét az objektív. Mind az elektromos csatlakozókon át, mind azon a mechanikus gyűrűn keresztül, amivel a régi K bajonettes objektívek működtek. Ha nem találja az egyiket, használja a másikat. Az 50-esből ez a mechanikus átvitel hiányzik. A gépvázban nincs meg a potméter, amit az objektív pöcke tekerget.

A probléma nem érinti az M42-es optikákat, mert ott úgyis munkarekesszel fényképezel. Sajnos a K bajonettnél nem tudod rábeszélni (hacsak nem valami mocskos trükkel) arra, hogy munkarekesszel exponáljon.

Előzmény: Vazul.at (321)