LvT Creative Commons License 2002.01.23 0 0 36
Kedves Fuxi kapitány!

> Nme óhajtottam 'ex katedra kinyilatkoztatni' (copyright by Kosziczky Éva, JATE). mindig odaírtam szvsz, sőt, provokáltam a vitát, ahogy megjegyeztem volt.
Elnézést kérek tőled, ha hozzászólásomból inzultatív felhangokat éreztél ki, ilyesmi nem volt szándékomban. Az ex cathedra jelzőt magamra is értettem, és azt a szituációt szerettem volna érzékeltetni vele, amikoris a túlzott tudás konzervatív nézetekhez vezet. Mint literátus ember, a sampinyongomba kétség kívül bánthatja a füledet, de ez még nem ok arra, hogy a tautologikus pleonazmusok [mely kifejezés maga is tautologikus pleonazmus :-)] fertőjébe száműzzük. Nekem is vannak ilyen hóbortjaim, de ha magamról is be kell látnom, hogy emiatt evolúciós szempontból túlspecializált embertípushoz tartozom: ez a biztos jele a közeli kihalásnak...
Számomra az ortológus sem szitokszó, hanem egy olyan mentalitású ember, aki szereti, ha a dolgok adott, kodifikált szabályokat követnek (< görög orthos 'egyenes; helyes').

> "ez a szemlélet káros indoeurópai befolyást tükröz." - pedig szép, logikus dichotómia.
Mint írtam: a magyarban is van szép, logikus dichotómia, csak másutt, mint az indoeurópaiaknál: náluk az élő-élettelen szembenállás fejeződik ki, nálunk az absztrakt-konkrét. Az utóbbi persze felcserélhető az előbbivel, mivel ez nem kőbevésett dolog, de az én szempontomból ugyanolyan megítélés alá tartozik, mint pl. az áttranszformál. Én ui. ezt inkább a szláv "vid" (azaz folyamatos-befejezett aspektuspár) megjelenésének tartom, mint neoplazmusnak.

> [Galóca] 1x fordítottam egy étlapot, szerepelt rajta a szócikk, de nem írták, úszik-e vagy eszik.
Valószínűbb, hogy úszhatott, mivel a galócagombák nemzetségéből csak egy faj nem mérgező: a császárgomba (Amanita caesarea), azt pedig nem szokták "legalócázni"; angolul egyenesen csiperkének van minősítve: orange-milk agaric (aminek blődsége mellett a mi sampinyongombánk elbújhat).

> Na. Kicsit könnyedebben, nem munka ez, hanem szórakozás.
Gyengém, hogy, vitában nem ismerek szórakozást :-(...

Előzmény: strongdong (35)