volante Creative Commons License 2002.01.18 0 0 topiknyitó
Mégsem szünetel a Heti hetes
Az RTL Klub engedett a nézők nyomásának

Index

Király András
2002. január 18., péntek

Mégsem szünetelteti a Heti hetest az RTL Klub a választási időszakban, mivel a terv bejelentése óta rengeteg olyan jelzés érkezett a csatornához, mely helytelenítette a döntést. Az RTL Klub biztosra ment, megbízott egy közvélemény-kutató céget a nézők reakciójának vizsgálatára. A vizsgálat eredménye szerint a szüneteltetésről értesülők elsöprő többsége helytelenítette a televízió döntését.

Mégsem szünetelteti a választási időszakban egyik legnépszerűbb műsorát az RTL Klub. A csatorna a múlt héten határozott a Heti hetes választási időszakban és az azt megelőző egy hónapban való szüneteltetéséről - hogy elkerüljék a politikai befolyásolás látszatát. A bejelentést azonban a tévé nézőinek nagyszámú tiltakozása követte - tudtuk meg Kolosi Pétertől, a kereskedelmi televízió programigazgatójától.

"Úgy gondoltuk, hogy betelefonálások és emailek alapján nem hozhatunk döntést, ezért megbíztunk egy független közvéleménykutató intézetet a döntéssel kapcsolatos vizsgálat elvégzésére" - nyilatkozta az Indexnek Kolosi. Mint mondta, a Tárki országos reprezentatív felmérése alapján - mely szerint az RTL döntéséről az ország lakosságának ötvenkilenc százaléka hallott, aki nyolcvannégy százaléka nem helyeselte a szüneteltetést - aztán a műsor folytatása mellett döntöttek.

Nem reklámfogás volt

A döntés egy márciusi ügyet érint, így Kolosi szerint a csatorna "nincs késésben". Az Index felvetésére, hogy esetleg az eredeti döntés reklámfogás lett volna, Kolosi határozott nemmel válaszolt. "Az RTL Klub nem alkalmaz ilyen eszközöket, tényleg a sok reakció és a felmérés miatt döntöttünk így" - reagált Kolosi, aki szerint a csatornát csak a nézői befolyásolhatják.

A Heti hetes így csak két alkalommal szünetel majd, a két választási fordulót megelőző szombat estén, amikor a műsor sugárzását a kampánycsend nem teszi lehetővé.