angyalhentes Creative Commons License 2002.01.18 0 0 171
Nos, itt nem felfoghatosagrol van szo imho.

Altalaban hiszunk abban, hogy a vilag engedelmeskedik a nulladrendu logika szabalyainak. Ha nem hinnenk, nem kezdenenk vitazni rola.

A vilag leirasahoz viszont nem eleg a nulladrendu logika, magasabbrendueknel viszont mar van ertelme modellekrol beszelni. A nulladrendu logika minden lehetseges vilagnak a modellje. (Mas szavakkal megfogalmaztuk azt, hogy a vilag engedelmeskedik az elemi logikai szabalyoknak)
Ez viszont pontosan azt jelenti, hogy kepzelettol fuggetlenul minden vilagban igaznak kell lennie az onazonossag axiomajanak (A = A), a kizart harmadik elvenek (A & ~A), az implikacio tulajdonsagainak esatobbi, esatobbi.

Persze ettol mi meg elkepzelhetunk olyan vilagot, amiben ez nem igaz. Csak akkor fel kell epiteni annak a vilagnak a nulladrendu logikajat, annak alapjan az abban a vilagban ervenyes szillogizmusokat meg kell hatarozni, es azok alapjan vitazni. Sok szerencset hozza :))

Btw, egy adott vilag ervenyes szillogizmusait megtalalni nem is olyan konnyu...vajon a mi vilagunk nyilt-e (hamisbol minden kovetkezik), vagy zart (hamisbol semmi sem kovetkezik)?

Előzmény: Pucros Mackó (168)