Törölt nick Creative Commons License 2002.01.17 0 0 298
Tényleg félreértettelek, de azt sem adnám :-)

Amikor megjelent az MZ-5, annyira beleszerettem, hogy majdnem azonnal megvettem. Akkoriban korszakalkotó újdonságnak tűnt ez a kamera, és pont egy ilyenre vártam évtizedek óta. Aztán tapiztam, kapcsolgattam ahol csak kezembe merték adni, és végül letettem róla, mert nem találtam elég jónak. Illetve rettenetesen felbosszantott az, hogy bár van rajta spot fénymérés, a mért értéket nem lehet megfogni. Úgy gondoltam, ez egy óriási baklövés, valójában csak manuális állásban lehet a spot fénymérést rendesen használni. Ez annyira elszomorított, hogy inkább vettem egy automata Minoltát.

Aztán egyszercsak kijöttek az 5N-nel. Ezek szerint nem csak én sérelmezhettem a dolgot, mert pont azt javították meg a gépen, amivel nekem bajom volt. Most egy remekül használható exposure lock gomb van rajta: meg lehet fogni, el lehet engedni, és akár több expozíción keresztül is tartani lehet a mért értéket. Tettek még rá DOF preview-t és bracketinget, ez a különbség az 5 és az 5N között. Azt hiszem, Európában az első 5N felhasználók között lehettem :-)

Ezt tartom az 5N legnagyobb erényének: külön (akár spot) AE lock, külön (akár spot) AF lock, vehetem mindkettőt más helyről és exponálhatok egy harmadik helyre. És mindezt végletekig leegyszerűsített kezelő felülettel.

Szóval hiányzik az a mérőék, de inkább ne bántsuk az 5N-ben azt, ami már jó benne :-)

Előzmény: Venyerin (297)