gabriel_ Creative Commons License 2002.01.17 0 0 193
Tarol(tat)ni az autodat csak akkor kell, ha az o altaluk kalkulalt osszegre nem tudod (vagy nem akarod) kifizetni a vamot (vambiztositekot), illetve nincs kezesseged (speditortol).
Ha ezt megoldottad, akkor a vameljaras elso szakasza lezarul, az auto forgalomba helyezheto.
Innentol a vamosnak kell bizonyitani, hogy a szamlad hamis, ill. az uj szabalyozas szerint ha te pereled a vamhatosagot, akkor annak a pernek kell lezajlania. Ha ezek lezajlottak (vamhatosag nem birja bizonyitani a hamissagot, ill. megnyerted a pert), akkor felszabadulsz a kezesseg alol ill. visszakapod a penzedet.
A buktato ott van, hogy ezek az eljarasok hosszan tartanak ill. sokba kerulnek. Ha tehat az ember forgatni akarja a penzet, akkor nem jar jol, ha az 0 kamattal ucsorog a hatosagnal, ill. a speditor kezessegvallalasa eleg sokba kerul... (8%).
Nem tudom felmerni a pontos hatasat ennek a rendelkezesnek, tul sok az ismeretlen tenyezo.
De az szinte biztos, hogy az allam nem nyert ezzel, meg az is, hogy a hasznaltauto arak fel fognak menni kb. aprilis-majustol. Vagy valaki kitalal ujabb trukkot...
Persze mar most is vannak, akik 0 vamot fizetnek es hamis papirokkal dolgoznak, ezeket nem erdekli a mostani modositas... :)
A vamhivatal nyer annyit, hogy kevesebb lesz az ugyintezes.

Egyebkent nagyon erdekes, hogy en pl. meg vagyok elegedve a tervezett haszonnal, amit egy auto behozatalaval sikerul realizalni, pedig abszolut legalisan oldottuk meg a dolgot. Mondjuk nem is fektettunk bele olyan nagyon sok penzt.
Persze az mas, akinek van 20-30-50 autoja, es mivel tele a piac, nem tudja eladni, annal nyilvanvalo, hogy szeretne minimalizalni a penzt, ami all a keszletben.

Bocs ha hosszu lett...
Udv,
Gabriel_

Előzmény: őrült elmebeteg (163)