ZöPö Creative Commons License 2002.01.17 0 0 4
Tudod, hogy megátalkodott szoclib vagyok, ebből nem is csinálok titkot. Azt azonban ki kell jelentsem, hogy Szanyi úr otromba nagy bakot lőtt. GG viszont teljesen korrekt (nem meglepő, ilyennek ismerem a kezdetek óta).

A másik, ami eszembe jut, az az anonimitás-saját néven írás kérdése. Nem sokkal egyszerűbb az élet, ha kijelentem, hogy én én vagyok? A címem-telefonszámom-munkahelyem nem teszem közzé, mert sok a beteg ember errefelé, de a T.Szerk tudja, hol talál meg. Sokan ismernek IRL is. Egyszerűen nem érzem szükségét a bújkálásnak.

Az Internet hőskorában létezett egy szolgáltató, a Compuserve. (Itt, Magyarországon is működtek, persze nem sokan engedhették meg maguknak a bécsi dial-up telefonszám tárcsázását.) Amolyan elő-Internetet csináltak, tehát a jelenlegi Internet eszközeit használva egy saját, zárt hálózatot. (Kb. mint ma az IRC vagy az ICQ.) A Compuserve egyik legnépszerűbb szolgáltatása természetesen a fórum volt. Amire viszont csak és kizárólag a Compuserve-es azonosítójával írhatott mindenki. Fel sem merült, hogy valami szabadon választott, anonim "nick"-kel lehessen. Nem kötelező megszólalni, de ha igen, akkor vállald magad! Vannak még itt a fórumon, akik tudnak mesélni ezekről az időkről.

Előzmény: Mijo (3)