Venyerin Creative Commons License 2002.01.16 0 0 283
Szia pályázó!

A Minoltát nem ismerem, csak a Pentaxokról mondok pár szót.

Abban teljesen igazad van, hogy az MZ7 butuska. Egyetlen igazi előnye az, hogy MZ sorozatú gép, így mindent rátehetsz (és kezeli is), amit az MZ5N-re. Lásd lentebb...

Mint már írtam, MZ5N-t lehetőleg Pentax FA 4/28-70-nel kell venni (a MM nemrég még így adta 180eFt körül). Ez az objektív toronymagasan ver minden "géppel adott" 28-80-at, így a nevezett Minoltát is, élességben, torzításban, bevonatban egyaránt. Nem hasból írom, láttam mindkettővel diákat. És ha a kis méretét (52mm-es szűrők, míg a Minolta 28-80-ra 62-es kell) és a fix blendét is hozzászámítod...

A Pentax nagy előnye akkor jön ki, ha nekiállsz bővíteni a rendszert. Egy ceruzaelemes markolat (egyrészt jobb a gép egyensúlya tőle, másrészt az elemek árkülönbségével bőven meg is térül) ehhez tizenpárezer, Minoltához 40 fölött.
PK bajonettes objektíveket gond nélkül használhatsz vele (csak a mátrixméréshez kell a PKA), és ezekből igen jókat vehetsz igen olcsón. Akár erdeti SMC Pentaxokat az AF árak töredékéért.
Az M42-es optikák is illeszthetőek, de itt neked kel rekeszelni. Egy eredeti Pentax adapter kb. 5000Ft, más gyártmánnyal nem kísérleteznék.

Vakuvezérlésben kétségtelenül jobb a Minolta rendszer. Kérdés, hogy kell-e ez neked? Azért a TTL vakuzás legfontosabb funkcióit a Pentax is remekül tudja, plusz szabvány vakupapugya van, ami lehetővé teszi a hagyományos vakuk gond nélküli használatát is.

Tartósságban kb. ugyanazt várnám a két géptől.

Előzmény: pályázó (280)