Törölt nick Creative Commons License 2002.01.16 0 0 282
Utolsó két kérdésedre: az MZ-5N-nek beépített vakuja van. A kamera tetején csatlakozó található Pentax rendszervakuhoz. Ha felteszel egy külső vakut, a beépített vaku nem használható. Nem minden vaku csatlakoztatható: a régi hagyományos középérintkezős vakuk (mint a jó öreg Chinon PRO 990 C) túl nagy feszültséget adnak ki a középérintkezőn, és tönkretehetik a kamerát. Én egyszer feltettem, a kamera meghülyült tőle, de szerencsére nem keletkezett maradandó károsodás.

Méregdrágán ugyan (kb. 40 eFt), de lehet külső szinkronkábelt kapni. Ez három darabból áll: egy papucs, amit a kamerára teszel, egy amit a vaku alá, és egy vezeték, amivel a két papucsot összekötöd. Nagyon spéci a dolog, ne is álmodj róla, hogy otthon barkácsolsz egyet. Ezzel a kábellel lehet külső vakut használni. Ha a gép oldalán lévő papucsot megfelelően választod ki (kétféle van), akkor a belső vakut is felnyithatod. Ezesetben használható a contrast control üzemmód. A TTL vakuautomatika ebben az esetben fix 2:1 arányban szabályozza a belső és a külső vakut.

Én a régi Chinon vakumat használom külső vakuként, és slave-vel sütöm el vagy a beépített vaku, vagy a kamera tetején lévő rendszervaku segítségével.

Ami a tartósságot illeti, szerintem az 5N-ek még nem romlanak, és a Dynax 5 is elég új ahhoz, hogy tartóssági tapasztalatok legyenek. Én még amatőr sem vagyok, erről egy profit kellene megkérdezni, vagy egy külföldi fórumot, ahol több és durvább Pentax használó fordul elő.

Előzmény: pályázó (280)