szukkotos Creative Commons License 2002.01.15 0 0 39
Mazl tov mindenkinek.

"A vallás a kultúrának az a központi része, az a közös nevezö, amit senki se kérdöjelez meg, vagy ha mégis, azzal a társadalom perifériájára szorul, mintegy kizárja magár belöle. "
Ez tökéletesen igaz.

"A "történelmi" egyházak (találó név!) vallásossága gyökértelen dolog, nem véletlen, hogy a szekták felöl annyi kritika éri: a kultúra kipusztult, és csak a váza maradt meg, a vallás karikatúrája. "
Akik az egyházak ilyen irányú kritikájával egy kicsit jobban meg akar ismerkedi annak ajánlom figyelmébe John Stuart Mill A szabadságról című könyvét.

"Nincs szükség arra a közvetítöszerepre a szakemberek és a közösség között, amit a demokráciában a politikusok töltenek be, mivel nekik kell személyükkel autentikussá tenniük az ismeretlen, tehát hiteltelen szakembergárda döntéseit. Ez a szerep aztán különféle torzulásokon megy keresztül, a politikus szerepe annyival látványosabb a szakemberénél, hogy végül maga is elhiszi, hogy ö a fontosabb, visszaél a döntéshozó szerepével, satöbbi. "
Ez viszont nem igaz, a szakembereknek főleg a szakmájukban jók (hihetetlen módon ezért hívjuk így), a pénzszerző szakmában (Platón Ionban fejti ki hogy ez más) viszont gyengébbek. Egy jól működő demokráciában a politikus megszerzi a lóvét, a tudós elkölti, de arra ami olyan cél hogy pénz szerezhető rá (Ezt viszont a politikus tudja hogy melyik.). Tehát egymásra utaltak a kiscsávók. Ajánlom figyelmedbe Max Weber ilyen irányú munkáit.

"de most egyrészt nem a vallásról, hanem az istenhitröl van szó, "
Nem mindegy minek nevezed hódolatod tárgyát?

Előzmény: noway (25)