oncogito Creative Commons License 2002.01.15 0 0 33
Üdv noway!

Igaz, hogy nem beszéltél vallás megszünésének lehetőségéről, csak figyelmeztettél, hogy ez lenne a topic elsődleges témája.
Egy közösség ideális létszámát szerintem nagyon nehéz megbecsülni. Szerintem az mindenkor függ az emberiség létszámától is. Mert ha nagyon kevés és a körülmények miatt muszájból csekély a létszám, annak az életmód is kárát látja, éppúgy mit túlszaporodás esetén.
Hogy egy közösségen belül ismerjék egymást az emberek, annak szerintem egyik feltétele éppen az, hogy ne laza kapcsolat legyen a közösséggel. Ugyanis ha elsősorban ellentét miatt vált közösséget, előbb-utóbb közösségek közötti ellentét is kialakul, ami háboruságok csírája. Nem hiszem, hogy ennek ne lenne reális alapja a mostani világunkban is. Azon kívül ha sok kis közösség létezik, sokkal többféle a közösségi érdek, ami megintcsak ellentétekhez vezet. Gondolj csak a gazdasági életre. Egy kis közösség nagyonis körülhatárolható mértékben tud exportálni és a nagyobb közösség felé való gazdasági élet megintcsak irányításra szorul, mert szabályok nélkül sajna nem megy.
Szerintem a közösség és az egyén viszonya az elsődleges meghatározó, a létszám talán nem túl szerencsés akkor sem ha túl kicsi és akkor sem ha túl nagy.
Azon kívül a hit egyéni dolog (nem a nevelés által létrejött tárgyi tudásra, vagy ahogy te nevezed kultúrára gondolok) viszont a megnyilvánulási formája különválaszthatatlan a vallások lététől, ami szintén közösséget igényel és ilyen formában még terjeszkedni is akar.

oncogito

Előzmény: noway (29)