noway Creative Commons License 2002.01.15 0 0 29
Szia oncogito!

Az agresszió ellen vannak (részben ösztönös, részben kellöen magas kultúrában elsajátítható) védekezö mechanizmusok, amik megintcsak nem müködnek túl nagy létszám fölött. (Lényegében a személyes kapcsolatok adják a korlátot: az ismerösök száma, akiknek fejben tudjuk tartani a nevét, vélt jellemét, hozzá való viszonyunkat, néhány száz före korlátozott, ezt lényegesen meghaladó létszám esetén az emberek nagy eséllyel nem ismerik egymást, ezért lehetetlenné válik az ellenörzés, a kis közösségekre jellemzö kipellengérezö-kiközösítö mechanizmusok.)
A jelenlegi létszám szerintem túl magas, a közösségek ideális méretének szempontjából is, meg más szempontokból is (pl. eltartó földterület mérete).
Az utópiában minden bizonnyal igazad van, de a jelenlegi társadalomszerkezet mellett, attól függetlenül lértejöhetnek kis, elkülönült (de nem feltétlenül elszigetelt!) közösségek - ilyenek egyébként vannak is. És talán az információs forradalom is hozhat még egy-két meglepetést...
Egy kis közösség lehet nyitott, azaz a tagok bármikor szabadon kiléphetnek, illetve új tagokat befogadnak - ez szerintem sok, az elnyomással kapcsolatos problémát megoldana. Folyamatosan érkeznének új emberek, új gondolatok, illetve a "rosszul sikerült" közösségek maguktól széthullanának.
Mégegyszer mondom, én sehol nem beszéltem a vallás megszünéséröl.

Előzmény: oncogito (26)