antroposz Creative Commons License 2002.01.12 0 0 17


Kedves Noway!

De az anarchia nem rend, hanem magának a társadalomnak a megszűnése. Nem vagyok benne biztos, hogy vallás nélkül szétesne a társadalmi rend, kérdés, hogy milyen formái lennének. A mostani társadalom is kizárólagosan világi alapokra épül, még ha kerültek is bele vallásból származó alapelvek. De vitás esetekben nem a Bibliára hivatkoznak, hanem az Alkotmányra. És persze léteznek vallások, egyéni vagy kisebb közösségi szinten fontos szerepük van.

Ateizmus egyenlő anarchia? Szerintem nem feltétlenül. Fegyverekkel, elnyomással egy totálisan istentagadó hatalom miért ne tarthatna fenn egy diktatúrát? Az igaz, hogy a kommunisták létrehozták a saját evilági "vallásukat", de ez a szó szoros értelmében vett bálványimádás volt, minden transzcendencia nélkül. Igaz, megvolt a vallásalapító triád (Marx, Engels, Lenin), az eszkatológia (építjük a kommunizmust, ami egyszer majd elhozza a földi paradicsomot, az "üdvösséget" minden ember számára), a szertartások az állami ünnepek és felvonulások képében, ahol körülhordozták a "szentek" képeit, akikről dicshimnuszokat zengtek. No és Lenin hullája az üvegkoporsóban, ami elárulta, hogy ez a "vallás" nem tud mit kezdeni az elmúlással.

De érdekes, hogy az anarchiához kapcsolod az ateizmust. És a plurális demokráciához milyen vallási forma illik? Netán politeizmus?

Előzmény: noway (11)