798081 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 0
Kedves Eperkutyus!

Ugyan megértem, hogy ilyen következtetéseket vontál le, de sajnos azt kell mondanom, hogy nem tájékozódtál megfelelően. Másszóval: előítélet.

Kezdjük a VW példával. Természetesen nem változik meg egy cég érteke csupán attól, hogy bevezetik a tőzsdére. De ahhoz, hogy pénzt szerezzen, amit a termelésbe fektethet vagy a bankokhoz fordul, vagy a tőkepiachoz. Ha már próbáltál hitelt felvenni, gondolom nem kell ecsetelnem milyen nehéz, még egy nagy cégnek. Ha a részvénypiachoz fordul (kötvénytől most tekintsünk el) a legolcsóbb finanszírozási formát választja. De ha azt akarják, hogy lejegyezzék a részvényeket (elsődleges kibocsátásnál) a jegyzés után be kell vezetni a tőzsdére a papírt, hogy az új tulajdonosok likvid piacon tudjanak eladni ha kell.

Hogy az mozgatja-e az indexeket, amit a könyvben írnak arról lehetne vitatkozni :)

A nyereményösszeg magasabb, mint a befektetett összeg, még réálértéken is, ha elég hosszútávon gondolkozol, ezt megígérem neked. Nézzél utána a statisztikákban. Ha daytradelsz, az persze más tészta, ott egyetértünk, bár van aki azt is jól csinálja.

Kétségtelen, hogy vannak ügyeskedők, akik manipulálnak bizonyos részvényeket, bennfentesd infók alapján kaszálgatnak. Én már régóta "benne" vagyok, és állítom hogy a legtöbbet keresők szinte soha nem fülesek alapján dolgoznak. Olvass Kosztolányit.

A tőzsdének kulcsszerepe van a fejlett gazdaságok vérkeringésében. Ajánlom, hogy te is próbáld ki, van cég ahol már egészen nevetséges összegektől lehet próbálkozni. Ne izgulj, nem lehet rákattanni :). Más színben fogod látni a dolgot, és egy idő után már meg fogod verni a banki kamatokat. Bármi kérdésed van, állok elébe.

Előzmény: Eperkutyus (-)