lordofthechicagoblues
2002.01.05
|
|
0 0
11
|
Lehet, hogy ciki egy kicsit, de igazából még nem ástam nagyon (nagyon? egyáltalán!!!) utána a tibeti masztiffnak. Az van, hogy amikor a kis herceget (Buborék) elhoztuk Lajosmizséről, a tenyésztőjétől, Takó Mártától, ő mutatott néhány cikket meg képeket ezekről a kutyákról és azt hiszem mesélt is valamennyit róluk. Az biztos, hogy amíg a tibet terrier (tibet apso) pásztorkutya, tehát főleg terel, őriz és jelez, addig a masztiff (hosszú szőrű, böhöm nagy és aranyos, engem kicsit egy hormonzavaros, mutáns és hosszabb szőrű német juhászra emlékeztetett) tipikus "problémamegoldó". Tuttira veszem egyébként azt is, hogy a "világ legokosabb kutyái" ranglistának nem a végén kullog. Az a környék valahogy nem termel ki hülye vagy fölösleges kutyákat. Azt nem tudom, mennyire igényli a mozgást, meg mekkora hely kell neki, de azért el tudom képzelni... Ha info kell, szerintem a MEOE-t (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, asszem) keresd első körben, ott klubokra vannak bontva a kutyatípusok - egy-egy klubban több fajta is -, biztos be van sorolva ott mondjuk a juhászkutyák közé (mondtam valamit), hátha tudnak róla valami anyagot javasolni, de utánaérdeklődhetsz az általuk jobbnak tartott tenyésztők telefonszámának és címének is, ha van időd, telefonon ők elég sokat elmondhatnak. |
Előzmény: homszilaszti (10)
|
|