Mezőbándi Creative Commons License 2002.01.05 0 0 329
>>... elképzelt és áhított egyenrangúság kedvéért le kell mondani a mezei egyenjogúságról... itt nem világos számomra melyiken mit értetek<<

En ezt úgy értettem (remélem helyesen), hogy valódi egyenjoguság még nem valósult meg férfi és nő között; a megvalósitására való törekvés során pedig előfordulhat, hogy a betű szerinti ("mezei") egyenjoguságot el kell vetni és pozitiv diszkriminációt kell alkalmazni a nőkkel szemben, ellensúlyozandó történelmi hátrányukat... Vagy valami ilyesmi :)

(>>mivel itt is -fejlesztés, gyártás, forgalmazás- főleg a férfiak vannak helyzetben, inkább a nőkre hárítják a védekezést annak előnyeivel, de nem kevés hátrányaival együtt? Nem lehet, hogy a férfiak jobban félnek a védekezés kockázataitól? <<

De, gondolom ez is közrejátszik. Persze a fő ok mégiscsak az lehet, hogy a fogamzás egy, a _nő testében_ lejátszódó folyamat.)

>>Továbbra sem értem, hogy merülhet ez fel egyáltalán? Mostmár mégiscsak jó lenne, ha konkréten +mondanád: melyik az jogszabály, amely megengedi hogy a nőknek is szabad nemi életet élni? Te nem gondolod, hogy ez inkább az alapvető emberi jogok egyike, ami annyira nyilvánvaló, hogy jogszabály sem kell hozzá?<<

Talán szabatosabb lett volna "jogszabályok" helyett "jogrendszert" mondanom. Hiszen technikailag még az "alapvető emberi jogokat" is törvények teszik lehetővé (pl. ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, annak M.o.-i ratifikációja, stb.). Mivel a hazai jogrend is azon alapszik, hogy mindent szabad amit nem tilos, igy ez a jogrend teszi lehetővé, hogy bármely egyén - nemétől függetlenül - házasságon kivűl nemi kapcsolatra lépjen, azáltal, hogy ezt - bizonyos esetektől eltekintve - nem tiltja. Sőt, ez a jogrendszer nem csak lehetővé teszi, hanem _garantálja_ is ezt a jogot, pl. a fent emlitett nemzetközi egyezmény betartásával (mindazonáltal én nem vagyok jogász, igy szivesen venném, ha egy járatosabb személy kijavitana/megerősitene).

Azt mondod, hogy ez egy "nyilvánvaló" jog. Miért, a véleménynyilvánitás szabadsága nem az? A gyülekezési szabadság nem az? Az egyéneknek ezeket a jogait is törvények védik, törvények szabják meg a korlátait. Ugyanez igaz a nemi kapcsolat létesitésére is. Alapvető, törvény által garantált jogod van hozzá. Nincs, _nem lehet_ olyan jog amely érvényesülhetne, ha nem lennének törvényi garanciái.

Amikor bármire azt mondod, hogy "jogom van hozzá", akkor tulajdonképpen azt az igényedet jelented be, hogy abban a tevékenységedben se a társadalom kollektive, se egyes tagjai ne korlátozhassanak. Ez csak akkor garantálható, ha - ideális esetben - a társadalom többsége olyan elveket, törvényeket támogat amelyek tiltják az ilyen korlátozásokat (pl. az Alkotmány).

Előzmény: MsOutsider (326)