Jawa350-630 Creative Commons License 2002.01.03 0 0 194
Üdv Mindenkinek és Boldog Új Évet így jan. 3-án...

Na akkor sorba megyek a témákban - Misi!
Először is, nem az én motorom, az enyémen már a berugókar és a váltókar egy és ugyanaz, a képen pedig még két külön kar látta el ezt a dolgot. A motorblokkom esztétikailag egyébként pont ugyanígy néz ki. A hengerfejet homok-fújattam, ezzel együtt a karburátort lefedő lemezt, a blokk oldalait, a kerékagyakat és mindent szinte ami aluminium a motoron, kivéve persze azokat az alkatrészeket amik nem látszódnak (pl.:karbi).

A felület gyönyörű lesz a homokfújás után - a lényege, hogy 1-2 tized mm-t lekapnak erős homokos sűrített-levegővel és előjön az alu gyönyörű gyári színe, ahogy a képen a hengerfejeken is látszik (kép-lejjebb).
Nos a fújást Győrben csinálta egy ismerősöm aki egy turbó-felujító cégnél dolgozik és hetente egy-egy alkatrészt tudott "becsempészni" és szépen lefújni, de hallottam már, hogy valahol csinálják "nagyüzemben" is.

Hőálló feketét szintén a turbókhoz használnak, de lehet kapni festékboltban is spray formában 600-800 fok-ig hőálló fekete festék, kicsit borsos az ára.

Kipuff-égetés: én a babettáét és a KTM-ét égettem eddig, úgy hogy szédszedtem amennyire tudtam és olajos benzinnel leöntve az alkatrészeket egy vastepsiben szépen meggyújtottam, ez égett 5 percig, ennyi idő alatt az összes korom leégett róla és kész. Egyszer csináltam gázégővel is, akkor nem szedtem szét annyira, csak simán fölétettem a forró lángnak a cuccot és pár perc múlva már csorgott ki a fekete trutymó a kipuff végén. Egy autószerelő barátom ennél durvább ám annál hatásosabb megoldást választott - belenyomta a CO hegesztőpisztolyt a kipufogóba és (persze nem a kék hegesztőlángon) kiégette, de ez szemmel is követhető volt, lehetett látni, ahogy végigmegy a csövön a forróság és frankón elszíneződik az egész szép lilára, meg vörösre.

Ez persze nem igazán egészséges a rajta levő krómnak, csak akkor érdemes ezt válsztani, ha valami igénytelenebb motort akarunk jobb hatásfokra bírni.

Tegnap helyreállítottam a kürtöt ami szegény 20 évig nem adhatott ki magából hangot. Szédszedtem, kipucoltam a sok pókot, meg miegymást belőle. Csak akku-töltővel próbáltam ki 6 V-on, majd' egy óra volt mire behangoltam a csavarokkal, estére már csengett tőle a fülem is.

Szedte szét már valaki közületek a Jawa telszkópjait? Én most készülök rá, mire figyeljek? Szimmeringek és gyűrűk tucatjai találhatók benne állítólag, de csak az elsőben mert csak az olajos ugyebár. Van egy robbantott rajzom róla, de azon elég nehézkes kiigazodni...

Üdv!