belovai Creative Commons License 2001.12.30 0 0 46

Néhány gondolat Stern László kalandjaihoz.

Tiborc által eddig közzétett adatok alapján ez a könyv egy hatalmas hazugság.

Nem olvastam a könyvet, de nem is fogom, mert ilyen selejt anyag olvasására nem fordítom időmet.

Észrevételeim:

1/ Stern Pál nem szerepel Kiszely Gábor könyvében mint ÁVH-s főhadnagy.

2/ Digiovanni Ferenc név kitaláció.

3/ Az a személy nem maradhatott vezető állásban, akinek a fia disszidált, különösen a fegyveres erőkben nem. Ennél kisebb családi bűnért is megtorlás járt. Így teljesen képtelenség, hogy a munkáslakta Tata rendőrfőkapitánya egy disszidens gyerek apja legyen.

4/ Erdészházi jelenetek a Mág Bertlana és Berkesi kitalált kémtörténetek kedvenc, romantikus helyszínei voltak. A macskanyúzás az író egyszerű idétlenségnek tudható be.

5/ Miért (36-os hozzászólás) az író állítása, hogy a CIA 1988-ig jelen volt a Központi Bizottságban? És mi volt 1988-tól, amikor is már biztos tudjuk, hogy jelen volt a CIA a KB-ben. Amikor igen lényeges volt, hogy jelen legyen, hiszen a társadalom dinamikusan bomlott. SDECE felderítési és elhárítási irányába soha nem volt Magyarország, esetleg Szovjet csatlakozásunk miatt érintőlegesen. Ők meg aztán soha nem voltak bent a Központi Bizottságban, habár ha mostani eszemmel gondolom végig a SDECE-hez dolgozhatott egy-két ember a pártból, de ez csak feltételezésem, bizonyítani nem tudom.

6/ Na (36), aki annak idején, a nehezen összehozott KISZ valamelyik szervezetét cseles módon szétverte volna, talán már a kihallgatások során agyonverték volna, de ha túlélte, akkor úgy 15 évet biztos kapott volna érte.

7/ A géppisztoly (36) ellopása szintén hihetetlen, aki annak idején ilyen helyeken szolgált, emlékszik rá, hogy még napközben is váratlan fegyverellenőrzések voltak, amit mi sorkatonák sehogy nem értettünk. Lopás ugyanis nem történt a laktanyánkban. Mégis váratlan ellenőrzések sorozatát kaptuk.

8/ Másrészt (37) amikor én 1958-ban bevonultam (20 évesen) katonának, akkor nekünk gyakran vágták a fejünkhöz, hogy ellenforradalmár korunkban bezzeg tudtuk kezelni a géppisztolyt, de most nem akarjuk tudni. Iyen hangulat már nem volt 1960-ban, de az képtelenség, hogy egy pár kölyök olyan széleskörű felderítő munkát tudott volna végezni. Na meg a katonák leitatása. Amikor minde vonaton, minden kocsmában ott volt az eléhárítás és annak ügynökei.

9/ A köny írójának tudnia kellene (40), ha már "HITELES" művet ír, hogy bármelyik katonai, vagy rendőr parancsnokság parancsnoka (főkapitány) soha nem szokott ÜTI (Ügyeletes tiszt) lenni. Ő ügyeletben van a nap 24 órájában, azét parancsnok.

10/ Álomvilágba tartozik az, hogy a 60-as években kémkedésért három évet, vagy kevesebbet mértek ki. Még a koncepciós kémperekért is több mint három évet ütöttek rá az ártatlan emberre. Hát akkor olyanra, aki csinált is valamit, meg az apja még mindig főkapitány! Ugye belátható, ez is a mesevilágba tartozik.

Megkérdeztem egyik barátomat, hogy 1956 után kémkedésért elítéltek között szerepelt-e Stern László?

Nem szerepelt, ilyen nem volt.

Volt viszont egy STEINER László nevű ember, akit "kiszsidó" néven becéztek, korábban a Kozma utcai zsidótemető részlegben halottak sírba történő felkészítésével foglakozott.
A forradalom alatt a Baross-téri csoportban tevékenykedett, majd megtorlás, és a 70-es években szabadult. Bent a Gyűjtőben rabtársai szerették, rendes ember volt, ő foglalkozott a kivégzettek koporsóba tételével.

Látjátok, ezen könyv tartalma nulla. Olvasásra nem javaslom, hacsak valaki nem akarja pocsékolni idejét.

Kilépek ebből a topikból, mert a felvetett téma nem vezet sehova, habár legalább tudjuk, hogy mi is az igazság.

Belovai István