Hm. Miért van az, hogy én pl. Oliver Stone-t nem szeretem, Tarrt meg igen? Valami különbségnek csak kell lenni a kettő között...
Stone-ra tényleg ez a legjobb kifejezés, hogy bunkósbottal akarja belesulykolni az emberbe a maga igaznak gondolt fontos mondanivalóját, jó szájbarágósan, hogy a leghülyébbek is értsék, miről van szó. Hát azért Tarr nem ilyen. Nem is lehet, mert maga az amerikai meg a magyar kultúra is különbözik egymástól ugyanebben. Tarr filmjei ugyanolyan irracionálisak, mint maga a valóság, nem lehet érteni vagy megmagyarázni, csak megélni lehet őket. És ha valaki erre nem hajlandó, és a filmjét csak filmként hajlandó nézni, és nem hajlandó elfogadni, hogy amit lát, az nem egy film, hanem minden ővele történik meg, annak nem fognak tetszeni a Tarr filmjei, ez ilyen egyszerű.
Ehhez képest tényleg másodlagos, mit mond egy ilyen Szirák Péter-féle betűrágó, akit egyébként van szerencsém személyesen is ismerni, mert sajnos ő meg engem tanított, de hát istenem, rosszul helyezkedtem...