shabbarulez Creative Commons License 2001.12.16 0 0 10
Tam7:

Mint munkakezdő, tapasztalattal nem rendelkező szerintem ne számíts ekkora fizetésre, azt csak a tapasztalat után adják. A 22-es csapdájának elmúlását pedig ki kell várni. Tudom mindenhova alapfeltétel a sok éves gyakorlat, de ugye honnan lenne ilyen a fősuliból kiszabadultnak. szerintem az első munkahelyen sajnos meg kell alkudni azzal ami van.

Nekem csak sima érettségim volt, igaz adtak mellé középfokú programozóit, de szerintem a papír nem olyan fontos. 97-ben anno én is br.60-al keztem, ami nem egy nagy durranás. Az első évben keményen ment a könyvelő program fejlesztése, ami után jogdíjat kaptam. Innentől kezdett el meredeken emelkedni a fizum. Sajnos az első évet ki kell bekkelni, hogy lássák hasznot is tudsz hajtani, utánna már megbecsülnek anyagilag is. Ráadásul az alapfizuval ellentétben, ami nekem évi kb.20%-ot emelkedett, a jogdíj sokkal dinamikusabban nőhet, ha megy a szekér, gyarapodnak az ügyfelek. Most havi br.300ezer 1/3-2/3 arányban megosztva. Szóval szerintem türelem, ahhoz hogy helyből jó fizetéssel kezd tényleg a korábban felsorolt feltételek kellenek, de ha szorgalmas vagy, akkor szerintem rövid idő alatt elérheted, és a 22. csapdából is közben kikerülsz. Ja és be vagyok jelentve, és a főnököm sem nevezhető gyengeelméjűnek, ha a kis szoftverfejlesztő csapatával, megtermelteti az évi pár tízmilás hasznát. A kiscégeknél szerintem több sikered lehet(a miénk is 13 fős), mert a nagy multiknál, ahhol a papírt és a nyelvismeretet is elvárják, a munkatapasztalati évek számát is komolyan veszik.

Egyébként melyik fősuli(igaz ez nem is fontos, csak kíváncsiság)? De az fontos mennyire vagy jó a programozásban, mennyire tudsz önállóan feladatokat megoldani, mit tudsz te is fölmutatni(programnyelvek,adatbáziskezelők,web). A tudásod előbb-utóbb arányos bevételt szül, de előbb mint munkakezdő bizonyítanod kell. Ez csak akkor elkerülhető, ha protekció útján szereznek neked egy zsírosabb állást. :)