Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 456
Megint felhozom ezt a topic-ot, mert Mikola tegnap, újfent elnyilatkozta magát!!!

2001. december 6.

Mikola: az egészségügy működőképes

Az egészségügy működőképes, és a jövőben sem fog összeomlani - jelentette ki az Országgyűlés szakbizottságában zajlott meghallgatása során Mikola István. Az ellenzéki képviselők szerint viszont a működőképesség megítélés kérdése, az ágazat rosszabb helyzetben van, mint 1998-ban volt.

Az egészségügy társadalompolitikai tényező lett, az ágazat rendbetétele elkezdődött, számos fontos intézkedés született - röviden így foglalható össze Mikola István szavai alapján annak a 11 hónapnak a története, amióta ő az egészségügyi miniszter. A szaktárca vezetőjét csaknem pontosan egy évvel ezelőtt még mint miniszterjelöltet hallgatta meg az Országgyűlés egészségügyi bizottsága, amely előtt tegnap az eddig elvégzett munkáról számolt be Mikola.
A miniszter ezúttal is kiemelte a népegészségügyi programot, és hangsúlyozta: a híresztelésekkel ellentétben a program fedezete biztosított, az első két évre 18 milliárd forint áll rendelkezésre. A képviselők számára kiosztott beszámolóban ugyanakkor ez áll: "2001-2002-ben az Egészségügyi Minisztérium költségvetéséből 14,9 milliárd forint szerepel a program ütemtervében, a társminisztériumok részéről összesen 6,1 milliárd forint."
A tárca közigazgatási államtitkára, Pulay Gyula pedig az MH-nak azt mondta: a kormány két évre 16 milliárd forintos költségvetéssel fogadta el a programot, amit az egyes tárcák saját költségvetésükből adnak össze. A források ugyanakkor folyamatosan bővülnek.
Mikola István emlékeztetett rá, hogy a zárszámadással a parlament az idén 58,5 milliárd forinttal növelte az egészségügy költségvetését. Emiatt viszont jövőre már több mint 100 milliárd forinttal kell több pénzt fordítani az egészségügyre, mint ami az elfogadott kétéves költségvetésben szerepel. Ezt az összeget meg kell kapnia az ágazatnak, hiszen - mint a miniszter fogalmazott - nem lehet visszavenni a nővérek megemelt pótlékát vagy megszüntetni a fogmegtartó kezelések ingyenességét.
A konkrét problémákat illetően a miniszter kijelentette: az egészségügy működőképes, és a jövőben sem fog összeomlani. Igyekeztek javítani a nővérek helyzetén, pótlékot kapnak a baleseti sebészek, és bár a kórházak felmérésük szerint 10 milliárd forinttal tartoznak szállítóiknak, ez a helyzet sem tragikus. A gyógyszer-nagykereskedőknek, akik ez utóbbi miatt kormányzati beavatkozást sürgetnek (MH, 12. 05.), azt üzente: állják a versenyt, és tegyék olcsóbbá a gyógyszereket a kórházak számára.
A bizottság ellenzéki képviselői a beszámolóra úgy reagáltak: az egészségügy működőképessége megítélés kérdése, szerintük rosszabb helyzetben van az ágazat, mint 1998-ban volt. A testület fideszes tagjai közül senki nem szólt hozzá.

Jótékonysági est a traumatológusokért
Mikolás Mikulás, avagy van még vér a puttonybanÉ? címmel jótékonysági estet rendeznek december 7-én, pénteken 20 órától az Almássy Téri Szabadidőközpontban. A rendezvény célja a fiatal traumatológusok továbbképzését, kongresszusi részvételét finanszírozó alapítvány támogatása. A jegyek elővételben 850, a helyszínen 1000 forintba kerülnek. Az est házigazdája Stohl András, koncertet ad az Országos Sürgősségi és Baleseti Intézet orvosainak zenekara, a Dr. Rock, vendég Alföldi Róbert, Debreceni Ferenc, Mihály Tamás, Benkő László, Márton András, Póka Egon és barátai, Meződi József, Tátrai Tibor, a Bikini, St. Martin, Zorán, Csollány Szilveszter.

Haiman Éva/Fotó: Sárközy György
Magyar Hírlap, 2001.12.06.