juanhu Creative Commons License 2001.12.05 0 0 1960
Egyébként szerintem tudományos értelemben sem létezik a véletlen, mert amit annak vélünk az azért van, mert az ilyen események, jelenlegi szellemi és fizikai korlátaink miatt "véletlenek", de amennyiben tegyük fell valaki a fizikai folyamatok föllöt állna és így áttekinthetne mindent, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy bármilyen esemélynek a kimenetelét kiszámítsa

Nem, ebben tévedsz. A kérdés tulajdonképpen a determinisztikus vagy indeterminisztikusság. A valósága a kettö között van, a világegyetem egyszerre determinisztikus és indeterminisztikus. A megközelitésed jó, de a helyzet, az, hogy nem létezhet olyan, aki ennyire mindent tudhat. Ugyanis a fö probléma ott van, hogy a példádnál maradva, a lottó ötös kiszámitása, azaz pl, ismerünk minden paramétert, súrlódást, stb. ismerünk minden képletet, s van egy baromi gyors számitógépünk. Meg tudjuk-e jósolni az eredményt? Igen és nem. Bizonyos valószinüséggel igen. De 100%-ra sosem, a kérdés az, mit jelent, az, hogy "ismerünk minden paramétert", ismerjük, hogy a golyó sebessége t idöpillanatban 3,4546 m/s. Honnan jött ez az adat? Megmértük. De a mérésnek vannak korlátai, lehet, hogy a pontos sebessége 3,454612331 és ez már meg tudja változtatni az eredményt. Ha még pontosabban mérünk, akkor is tovább lehet ezt folytatni. (A klasszikus háromtest probléma ez egyébként)

Lehet, hogy a golyó sebessége: 3,4546 aztán tizmilliárd darab 0 és egy egyes. Ezt már nem fogjuk tudni megmérni, és számit, hogy ott van-e az egyes vagy sem a végeredmény szempontjából. Isten sem ismerheti a sebességet pontosan, mivel nincs olyan, hogy pontosan.

Másrészt ha jól tudom a kvantumfizikában bizony igazolt a véletlen megléte. De nem ismerem elég jól.

Előzmény: andrei (1959)