besemiki Creative Commons License 2001.11.27 0 0 34
Sziasztok!

Röviden szeretném vázolni a vízerőmű helyzetét a Dráván:

Jugoszlávia és Magyarország a 80-as években megegyezett, hogy közös vízerőművet fog építeni Durdevac-nal. Amikor ez kitudódott, a Somogy Természetvédelmi szervezet és az MME tüntetést szervezett Őrtilosnál az építkezés ellen (ha jól emlékszem 90 körül. Sikerült elérni, hogy Magyarország visszalépjen, és a vízerőmű helyett egy közös Nemzeti Parkot alakítson ki Horvátországgal. A Horvátok ebbe nem akartak belemenni. 1993-ban Dráva Konferenciát hívtunk össze (Somogy Természetvédelmi Szervezet az Euronatur segítségével), ahol hivatalosan először tárgyalt a magyar és a horvát fél az új helyzetről, hiszen itt bejelentették a horvátok, hogy a visszalépés miatt saját területükön építik meg a vízerőművet Novo Virje-nél(Horvát Parlament 1992. július 7-i döntését követően) és közös NP nem lesz. A konferencián egyébként horvát, szlovén, jugoszláv, német, magyar szakemberek vettek részt. A tanácskozás több szekcióban folyt (erdészeti, vízügyi, természetvédelmi, stb). Horvátországot és Magyarországot állami szinten államtitkárok és a Környezetvédelmi Bizottság Elnöke képviselte. Az álláspontok nem nagyon közeledtek, ezért hazánk egyedül alakította ki a Duna-Dráva Nemzeti Parkot. Ezek után még volt Dráva Konferencia Szlovéniában is. Az EURONATUR (Martin Schneider-Jacoby) sokat foglalkozott, foglalkozik egy kialakítandó Mura-Dráva bioszférarezervátum kérdésével is.

A felszínen az erőmű kérdése elaludt, majd idén Bozo Kovacevic bejelentette, hogy megépítik az erőművet.

Néhány adat:

A Dráván és mellékfolyóin (kivéve Mura)eddig 27 vízerőmű van a felsőbb szakaszokon. A Murán 15. A Drávára terveznek még nyolcat.

A bekerülési költség: 1995. január 1-i kalkuláció alapján (USD:HRK = 1:5.63)
493.5 millió USD.

A környezeti hatástanulmány, amit a horvátok készítettek, hamarosan rajta lesz a honlapunkon is, lehet csemegézni (www.extra.hu/somogy).

Jelenleg a Dráván Őrtilos és Barcs között van egy olyan szakasz, amelyik szinte teljesen szabályozatlan. Ez már Európában is szinte egyedülálló. Sajnos a Novo Virje-i erőmű pont ide épülne, tönkretéve a jelenlegi élővilágot. (Hófehérke! ezért tiltakozunk és nem azért mert valamelyik oldal "hátulról" szeretné). Sajnos a fenti erőművek csúcsrajűáratása miatt így is jelentős károk keletkeznek, hiszen napi 1 méteres vízszintingadozások sem ritkák.

Amennyiben valaki egyéb adatokat is szeretne megtudni, tegyen fel konkrét kérdést, én megpróbálok válaszolni rá.

Előzmény: hókeférke (16)