lalcus Creative Commons License 2001.11.26 0 0 4911
Hahó
Ismételten megérkeztem Kárpátaljáról.
Ezúttal Beregszász-Salánk-Tiszaújlak-Karácsfalva volt a kinti útvonal.
Különösebb nem történt, a határnál a szokásos várakozás. De tovább fejlesztették a belépési rendszert: bemenetelkor most már nem kellett kitölteni a vámpapírt, hanem a vámos bepötyögte az én és az autó adatait a gépébe, print utasítás (kákájá tyehnyiká), kijön egy ciril betüs A5-ös sajtfecni, azt alá kell írni (deklaráció, miszerint én kiviszem az autót Ukrajnából), visszafelé pedig a vámos kollega egyszerűen -se szó, se beszéd- elvette a papírkát.
Bereszászra érve észrevettem, hogy kicsit zajos a motor. Olajpálca minimális olajmennyiséget mutatott. Volt nálam bő fél (doboz) liter olaj, beleöntöttem a zajok megszüntek. Az olajszint a normálra állt. Az olajcsere óta 6500Km-t mentem.
Egyébkét nagyon hideg volt kint, az autó mindig pöccre indult.

Volt pár, szinte járhatatlan út, hatalmas gödrökkel. (a Hargita megyei Zetelaka-Gyergyószentmiklós szakasz tükörsíma ezekhez az utakhoz képest) A kb 8 km-es szakaszon a helybeli 65 éves kerékpározó nénike másfél km-t rávert a Saabra. Pedig egy jobb szakaszon megesett, hogy 500 méterre elhagytuk..... Habár, mint említettem nagyon hideg volt, autóban bent pedig kellemes meleg, lehet, hogy a csak hideg buzdította ütemesebb pedálmunkára az idős hölgyet? Esetleg valami egyéb csodaszer?
Mindenesetre mi óvatosan előztük meg a bicikliző asszonyságot, aki az út teljes szélességét kihasználta az előrejutáshoz, így is legalább másfélszer annyi utat tett meg, mint mi.

A hideg egyébként általános jelenség ezen a tájon (pláne november végén), de szerencsére a helybéliek tudják a módját, hogy hogyan védekezzenek ellene. No nem az általunk itthon Maon ismert fűtési módszerekkel (lásd rezsó, melegítő, radiátor, kályha, tűzhely, kandalló) próbálkoznak, mert az nagyon drága. Van olcsóbb is, ami egyes helyeken még a víznél is olcsóbb, hatásfoka sokkal magasabb, továbbá azonnal érezni a hatását:
VODKUCSKU!!! De milyen???? SZ PERECEM, azaz a csípőspaprikával feltuningolt vodka (csíp-tuning). Amiben összeértek az ízek. Egy pohárkától egyből kimelegedsz , a másodiktól már verejtékezik a homlokod... (a harmadikra nem emlékszem)
Az ember átfagyott teste valamint a hangulata is hamar feloldódik.

Ezt a módszert egyébként hideg termekben, fűtetlen szobákban, étteremben, büfében, szabadtéren, vonaton, buszon, kerékpáron, gépjárműveken és traktorokon, de még gyalogosan is előszeretettel alkalmazzák.

Nehezíti a közlekedést az autók rossz műszaki állapota: az ósdi zaporozsec-lada-volga karosszériák rozsdás rései eléggé huzatosak. A kerekek is imbolyognak. De hát a csodaszer nem csak a gépjárművezetők hideglelését, hanem a gépjárművek meglehetősen rossz műszaki állapota, valamint az kátyus utak által okozott szorongást is nagymértékben csökkenti.

Mindenesetre a csodaszer nagyon hatékony ezt egy palackkal is bizonyítani tudom. Ha nem hiszi, akkor kérdezze meg kedvenc kárpátaljai orvosát vagy gyógyszerészét.

Blekksztár, holnap válaszolok, most túl fáradt vagyok, csak ennyi tellett tőlem....