kacsakacsa Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1225
http://www.origo.hu/sport/focivilag/20011123eb2004.html

Eb-2004: Magyarországot a harmadik kalapból sorsolják

2001.11.23. 17:51:42

Az Európai Labdarúgó Szövetség nyilvánosságra hozta a 2004-es portugáliai Európa-bajnokság selejtezőinek lebonyolítási rendjét. Az UEFA 51 tagállama közül a rendező ország természetesen felmentést kapott az előcsatározásokban való részvétel alól. A többi félszáz válogatott 10 csoportban (öt-öt együttes) küzd a továbbjutásért, s a győztesek automatikusan tagjai lesznek a döntő 16-os mezőnyének. A csoportmásodikok a pótselejtező párosmeccsein harcolhatják ki a részvételt.
A kiemeléseknél (5 kalap) a 2000-es Eb- és a 2002-es vb selejtezőinek eredményét veszik figyelembe, az összpontszámot osztják el a lejátszott mérkőzések számával. A tavalyi Európa-bajnokság társrendezőinél (Belgium és Hollandia) csak a vb-kvalifikáció számít. A selejtező sorsolását január 25-én helyi idő szerint 11 órakor Portóban rendezik.
Eredményei alapján Magyarország labdarúgó-válogatottja a 30. helyen áll az UEFA rangsorában, eredetileg Ciprussal volt holtversenyben. Az UEFA a vb-selejtezőkön elért eredmények alapján azonban a magyarokat sorolta előbbre, s ez azt jelenti, hogy Gellei Imre szövetségi kapitány csapata került a harmadik, Ciprus pedig a negyedik kalapba. Mindkét együttes 8 pontot gyűjtött, a ciprusiak 10, a magyarok viszont csak 8 meccset játszottak. Ez azt jelenti, hogy a ciprusiak mérkőzésenkénti átlagteljesítménye 0,8, a magyaroké 1 pont.
A portugáliai Eb-t címvédőként váró franciákat az élre tették, noha kilenc együttes arányszáma is jobb. A rangsor alapján a következőképpen csoportosították a válogatottakat:
1. kalap: Franciaország, Svédország, Spanyolország, Csehország, Németország, Írország, Románia, Olaszország, Belgium, Törökország
2. kalap: Oroszország, Horvátország, Dánia, Hollandia, Jugoszlávia, Lengyelország, Anglia, Szlovénia, Ukrajna, Skócia
3. kalap: Ausztria, Norvégia, Szlovákia, Izrael, Svájc, Izland, Bulgária, Finnország, Görögország, MAGYARORSZÁG
4. kalap: Ciprus, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Wales, Észtország, Lettország, Észak-Írország, Grúzia, Macedónia, Litvánia
5. kalap: Örményország, Moldova, Albánia, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Liechtenstein, San Marino, Málta, Luxemburg, Andorra
"Nagyon örülök neki, hogy sikerült a harmadik kalapba kerülnünk" - mondta Gellei Imre szövetségi kapitány. "Nem foglalkozom azzal, kik lehetnek az ellenfelek, a sorsolásnál úgyis minden kiderül. Ha már ismerjük a vetélytársainkat, akkor lehet esélyt latolgatni, addig a szurkolóknak jó elfoglaltság összeállítani a számunkra legkedvezőbb vagy legnehezebb ötösöket."