hókeférke Creative Commons License 2001.11.22 0 0 16
Hát jól összejöttetek Ti itt, csak éppen kevesen vagytok. Szerencsére. Nem állítom, hogy rossz szándékúak vagytok, legalábbis úgy gondolom jószándékúnak érzitek magatokat. Ha azonban végignézek az elmúlt 15 év történésein akár Magyarországon, akár nagyobb régiókban, sajna elszörnyedek a tapasztalható "fejlődésen". Egy picit oda kéne figyeljetek arra, hogy a tiltakozásaitoknak mik az igazi hosszútávú hatásai. Kiknek áll érdekében, és kiknek nem? Kik lesznek akik jól járnak a segítségetekkel kierőszakolt változásokkal, és kik lesznek akik rosszul járnak? Természetesen hosszú távon.

Mindigis voltak és lesznek, akiknek a tiltakozás az önkifejezés egyik eszköze. Ezek mindig tiltakozni fognak, mindegy hogy mi ellen. Tiltakoznak az energiatermelés összes módozata ellen. Nem kell az atomerőmű, mert ugye az a sejtelmesen félelmetes radioaktivitás, meg a hulladékok... Nem kell a vízerőmű, mert ... Ha ugye síkvidéki, akkor azért mert úgyis kicsi a víz esése (ebben van valami), ha meg nem síkvidéki, akkor majd találtok valami más okot! Mittomén nem férnek hozzá a lazacok a medvék farkához vagy akármit.

Nem kell a szenes és olajos erőmű mert CO2 meg felmelegedés (ami nincs bizonyítva) meg ózonlyuk (azt persze nem magyarázzák hogy mi köze az ózonlyuknak a CO2-höz, de azért leírták, többször is olvastam).

Nem kellenek az autópályák, vagy kerüljenek többszáz kilométert, mert valaki kitalálta, hogy ott nem jó, és különben is, legalább jól ki lehet baszni az amúgyis utált autósokkal. Nem szabad megengedni, hogy a Duna árterületére valaki lesétáljon, mert az is természetvédelmi terület, ha jó az emlékszetem. Lassan már az egész ország természetvédelmi terület lesz.

A szélerőműveket csak addig nyomták a zöldek, amíg nem volt esély, hogy tömegesen meg is valósulnak. Most már nem tetszik nekik: infrahangot gerjeszt (állítólag) meg aprítja a madarakat. Egyébként meg jó drága a vele termelt energia, na ez az egy nagyon tetszik a zöldeknek. Lehet visszafogni az életszínvonalat.

Ha majd a naperőmű megvalósul, az sem fog tetszeni, addig azonban ez a frankó. Erre hívatkozva lehet tiltakozni a többifajta erőmű ellen. A fúziót már említeni se merem. Mert ugye mindenfajta olcsó és nagymennyiségű energia gerjeszti a felhasználást (micsoda logika!), persze az életünk minőségéről ilyenkor valami zagyvaságot hallunk. Valami általános boldogság dumát.

Nem kell a mezőgazdaság, mert nagy területeken változtatja meg a természetes környezetet, és főleg nem kell ha genetikailag módosított növények teremnek (amit esetleg nem kell permetezni), de nem kell a permetezés sem, majd a zöldek összeszedegetik egyenként a krumplibogarakat kézzel...

Mit hoz a jövő ha Ti még sokáig aktivizáltok? Nem kell a lakásokat fűteni, meg meleg vízben fürdeni, micsoda puhányságok ezek! Ne közlekedjünk, ne használjunk áramot, ne legyen mobiltelefonunk, hűtőszekrényünk, mikrohullámú melegítőnk (ez ellen is nagy ricsaj volt néhány éve), együnk száraz vagy penészes kenyeret, sőt mi az a kenyér? Együnk magvakat! (Ez úgy jön ide, hogy a megvásárolt egy-két heti adag friss kenyeret lefagyasztva tárolom, és folyamatosan használom fel, így mindig friss, és soha nem kell kidobni.) (A mobiltelefon meg igencsak hasznos lesz pl. annak a bringásnak, akit az egyre több helyre visszatelepített farkasok felkergetnek a fára, és ott éjszakázhat. Amíg nem hoznak olyan törvényt, hogy akit a farkasok kiszemeltek, az nem védekezhet, lassan már itt tartunk.)

Ennek a nagy tiltakozásnak szerintem politikai okai vannak. Amikor a Bős elleni tiltakozások elkezdődtek, akkor emlékeim szerint kb. 1988-at írtunk. Nem volt még engedélyezve a politikai okú tüntetés, de a környezetvédelmi igen. Hogy ezt ki találta ki, azt nem tudom, de igen nagy károkat okozott az országnak (és az emberiségnek). Akkor még nem látszott, hogy a környezetvédelmi "aktivizmus" mekkora veszélyt és problémát okoz később.

Persze a puszta kinyilatkoztatások szintjén ilyenkor csúsztatnak a környezetvédők. Amikor épp a vízerőmű ellen tiltakoznak, akkor vigyáznak, hogy az atomerőműre meg a többire ne mondjanak rosszat. Aztán amikor a globális felmelegedéssel ijesztgetnek, akkor meg a vízerőmű a nyerő. Csak olyat nem láttam még, hogy egymással veszekedtek volna az atomellenes, a vízerőmű ellenes, a szélerőmű ellenes meg a többi "környezetvédő" csoportok. Nagyon is nagy egyetértésben elosztották egymás között a szerepeket, és a szalámi taktikát alkalmazzák. Valójában ezek a környezetvédők, állatbarátok, meg az a nemzetközi úgynevezett "baloldal" egy része egy oldalon áll mind.

Van a dolognak egy politikai vetülete is, és ez adja a legvalószínűbb magyarázatot arra az ellentmondásra, hogy hogyan tud ilyen kis létszámú csoport (zöldek) ekkora zajt csapni (a sajtóban). Nos, szerintem itt a minden elleni tiltakozás a figyelem elterelésére alkalmas az igazi társadalmi problémákról: a növekvő bűnözésről, a szegények és gazdagok közötti különbségek nagymértékű emelkedéséről, a tengernyi hazudozásról amivel a népet etetik, arról, hogy a "demokrácia" csak egy tapéta ami a valóság eltakarására szolgál, és sorolhatnám.

Ha ez a környezetvédelem alkalmas - márpedig az! - a társadalmi figyelem egy részének az elterelésére, akkor ezt alkalmazzák is azok, akiknek az érdekükben áll! Erről szól a történelem. Úgyhogy kedves tiltakozók, javaslom hogy találjatok más tiltakozni valót, mert a társadalmakban egyre több a feszültség, az igazságtalanság, a megoldatlan és erővel megoldhatatlanná tett probléma. Azokat pedig, akik a háttérből próbálnak mozgatni Titeket, leplezzétek le! Ők nem barátaitok, mégha annak látszanak is kezdetben.

A Drávát meg bízzátok rá azokra, akik értenek hozzá. Még egy Bőst nem bír ki ez az ország jelentős károk nélkül.