ZsombiGy Creative Commons License 2001.11.21 0 0 261
Sziasztok!

Tökre kiakadtam!!
Olvassátok:
Nem támogatja a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztálya és a Levegő Munkacsoport, hogy a Dunapark Campona intézményközpont megépítése érdekében különlegesen nagy bevásárlóközpont létesítésére alkalmas övezetbe sorolják át a XXII. kerületi Növény utca, Nagytétényi út, Vilmos utca és a pusztaszabolcsi vasútvonal által határolt területet. Ezt a térséget már 1993-ban városközponti övezetnek jelölte ki a budafoki önkormányzat, de a két éve életbe lépő fővárosi szabályozási keretterv intézményi, illetve jelentős zöldfelületű intézményi övezetekbe sorolta a területet.
Környezetvédők szerint a Campona bevásárlóközpont nagysága jelenleg is több mint a duplája a megengedettnek. Az újabb, 2500 négyzetméter szintterületű bevásárlóközpont a jelenlegi művelődési ház helyén, Budafok központjában épülne fel. A helyiek azonban nem feltétlenül így képzelték el az új városközpontot – áll a Levegő Munkacsoport tanulmányában.
A nagy üzletközpontok olyan jelentős területi vonzással bírnak, hogy megközelítésük szinte csak gépjárművekkel lehetséges, így egészségtelenül fokozzák a forgalmat, s a helyi igényeket ellátó kiskereskedőktől – nagyobb választékukkal – elvonják a vásárlóerőt. A Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztálya kifogásolta, hogy a fővárosnak nincs koncepciója az intézményi zöldövezetek fejlesztésére vonatkozóan, így azok olyan funkciókkal épülnek be, amelyek övezetileg megengedettek ugyan (például irodaházak, lakóépületek), de nem igazán odavalók, nem igénylik a nagy zöld területet s messzemenőkig kihasználják a beépíthetőségi lehetőségeket. A Campona övezetátsorolási hatástanulmányából is az tűnik ki, hogy a bevásárlóközpont felépítése után csekély, utakkal szabdalt, keskeny zöld terület maradna. A Levegő Munkacsoport már a szabályozás előtt is rendkívül kevésnek tartotta a zöld területeket, s számuk növelését javasolta a térségben, emellett kifogásolják a 2500 négyzetméteres üzletközpont ormótlan megjelenését is, amely véleményük szerint rontja Budafok városképi látványát. Ráadásul a szervezet értelmetlen, környezetszennyező pazarlásnak tartja a jelenlegi művelődési ház lebontását. Szerintük célszerűbb lenne, ha rendbe hoznák az épületet. Bizarrnak tartja a Levegő Munkacsoport, hogy a lebontott kultúrház utódját közvetlenül a bevásárlóközpont rakodóudvara mellé építené föl a beruházó.
Schnier Mária, a civil szervezet elnökhelyettese lapunknak elmondta, hogy a XXII. kerületben a településfejlesztési döntéseket még nem foglalták rendszerbe, a kerület jóváhagyott fejlesztési koncepcióval nem rendelkezik. Az érintett területre vonatkozó szabályozási terv csupán az 1993-as részletes rendezési tervben, majd a kifejezetten a Campona céljai szerint meghozott övezetátsorolást kezdeményező határozatban jelenik meg. Sajnálatosnak tartja, hogy míg egyes budapesti kerületek az új szabályozási terve-ikkel nagy kiterjedésű, fasorokkal szegélyezett utcákat, tereket hoznak létre a régi iparterületeiken, a XXII. kerület a meglévő zöld területeit akarja „a kínai nagy falhoz hasonló létesítményekkel” átjárhatatlanná tenni. Schnier Mária elmondta, hogy a Campona tanulmányában nem találják nyomát annak, hogy a hipermarketben milyen fajtájú – hazai gyártású, külföldi, környezetvédő csomagolású vagy környezetszennyező – termékeket forgalmaznának. Mindez elegendő a megvalósíthatatlanság megállapításához.
– Az önkormányzat egy soha vissza nem térő lehetőség előtt áll, hogy a nem túl régi, de igen rossz állapotú művelődési házat korszerű intézményre cserélje le a Campona segítségével – jelentette ki Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester. Szerinte a városrésznek egészségügyi szempontból is érdeke, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között tudjanak sportolni, művelődni és szórakozni. Lehet, hogy a megengedettnél néhány négyzetméterrel kisebb zöld terület alakul ki a területen, de ezt bőven ellensúlyozza majd a mostaninál jobb környezet – tette hozzá. Kiemelte: a tervezéskor figyelembe vették a fővárosi főépítész véleményét is, és a döntést a kerületi képviselő-testület is egyhangúlag támogatta. Sajnálatosnak tartja, hogy a környezetvédők csak egy szemszögből vizsgálják meg az övezetátsorolás ügyét.
Balla Erna, a budafoki Campona ügyvezető igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Magyar Nemzet 2001. 11.21.

Szóval veszélyben az új MüvHáz. Agyrém!
Kíváncsi lennék, hogy abban a bizonyos levegőmunkacsoportban hány Budafok-Tétényi van?
Azt hiszem előbb felrobbanok, aztán levelezni kezdek Demszkyvel.

Villa!
Tényleg lehetséges ez?

És érdekes! Amikor a gázvezetéket kellett hozni az Ady E. alá, vagy az M0-ás hozták neki a lakótelepnek, akkor hol volt a levegő munkacsoport?
Vagy amikor a Metallóról volt szó, akkor holvolt a levegő munkacsoport?

Üdv
Zsombi