Hahó mindenki!
Csak ritkán járok az Indexen, akkor is inkább olvasgatok, mint írok, és amúgy is inkább a Tasztalra járok, de eszembe jutott, hátha van Toldy topik is. És lőn!! Éljen!!
Nerdy: most már nem vagy egyedül: én 72-ben értem.
Több osztályfőnököm volt, olasz tagozatra jártam. Az elsős ofőnk sajnos férjhez ment és várandósan elment a férjével Olaszországba. Aztán jött Szlávikné, aki akkortájt kezdett tanítani. Nem kedveltük igazán, nálunk a beceneve először Lepke volt, mert a vörös hajában valami nagy masni-féle szalagot hordott, aztán ahogy egyre kevésbé kedveltük, a végén Molylepke lett belőle... Ő is elment szülni, így harmadiktól Pesti anyó lett az ofőnk, de ő sem örvendett nagy közszeretetnek.
Tanáraink: sajnos Pataki Gyuszi bácsi nem tanított semmit nálunk, de csodálatos ember volt!
Magyar: Freisi
Töri: elsőben Freisi, utána Féja, majd a nagy Pappné, aki még a "Társadalmunk alapjai" vagy mi is volt a neve tantárgyat is tanította.
Én Freisit szerettem a talán a legjobban összes tanárunk közül, nagyon tudott, jó volt a humora, volt velünk pl. osztálykiránduláson is! Féját nem szerettem, mert nagyon sajnáltam, hogy elvette II.tól Freisitől a történelem tanítását, és azzal kezdte az elején, hogy őt nem érdekli, mit csinálunk az óráján, csak ne zajongjon, aki nem figyel.Na szóval, milyen tanár az ilyen!
Aztán meg hogy' elhúzta a csíkot valamelyik gimnázium vezetőjének...
Matek: hát persze, hogy Vígh Jocó!! Úgy tudtuk, hogy ő is „lebukott” a középiskolai oktatásba, valami 56-os dolga miatt, de ez akkor csak ilyen suttogás-szinten volt téma. Az azért látszott rajta, hogy szinte csak szórakozott velünk, de mindent tisztességgel leadott.
Földrajz: Kelemen Lívia, aki sokunk legnagyobb ledöbbenésére feleségül vétetett az akkoriban még nős Féja által...
Kémia: Pesti anyó, amikor pedig ofőnk lett, kicsit Dolgosné, aki nagyon jó tanár volt.
Biológia: Molnár „Biosz Laci" László, rengeteg sztorival...
Rajz: Szövényi Lux Géza, régivágású öregúr, akit szerintem Pataki ig. úr vett oda, biztos, hogy politikailag nem volt jó helyen az öreg...
Ének: Keszthelyi Gyuláné, szegényke... az énektanároknak rettentően sanyarú sorsuk szokott lenni
Torna: fiúknak Csanádi Ferenc egy kis ideig, előtte még az öreg tornaedző, hú, hogy is hívták?!
lányok: fele Lotti néni, fele Bolemányi, Bolesz Irén
Orosz: a nem szakosoknak többen is, leginkább Kosztudi Deszpo, a végtelenül kedves és teljesen nem tanárnak való görög emigráns asszony,
Angol: a nem tagozatosoknak, húúú, hát erre már talán csak ők emlékeznek, de volt Bacsóné, akit nagyon nem szerettek, na erre emlékszem...
A fél osztály orosz tagozatos volt, nekik Szilágyiné volt a tanárjuk, meg talán Bácskai Kati kicsikét
Az olaszosoknak, hajh! ott volt Totya, Sárközi Péterné, elsőben, aztán amikor ő elment a férjével Olaszországba, jött Szomráki Béla, aztán ő is elment (olasz feleségével Olaszországba...) aztán jött még egy kedves tanárnő, aki ha jól emlékszem a Szilágyiból járt át tanítani, hogy le tudjunk érni, de a neve nincs előttem most.
Fizika: Rajki Emma, húú, nagyon szigorú, de jó tanár volt.
Földrajzból vagy biológiából, nem emlékszem tisztán, volt egy tanárunk, Tóth Lajos, aki a II.év elejére a Vadászati Világkiállítás rendezésének előkészítése örvén disszidált Kanadába. Na, ő volt még rohadtul szigorú!
Mikus Gyula minket nem tanított, de a felsőbb évesektől mindig azt hallottam, hogy jó fej volt nagyon.
Mi gyakorlati foglalkozásra a Szilágyiba jártunk át, gyalog kellett menni - elvileg még az Alagúton át is - sőt volt valami idős nyugdíjas bácsi talán, aki kísért minket, de legtöbbször fölpattantunk a 16-osra a Lánchídnál, és hipp-hopp, átértünk. Varrtunk a Szilágyiban, az alagsorban, szoknyát, blúzt, talán még kabátot is?
Na, hirtelenjében ennyit a nosztalgiáról...
szervusztok mindenkinek!!
cin-cin