Tonio Kröger Creative Commons License 2001.11.16 0 0 5
Nem lesz tankönyv a botrányos erkölcsprédikációból
2001-11-15 12:45:52

A könyvesboltokban ugyan kapható, de nem kerül az iskolákba a nagy port felvert erkölcs-segédkönyv.Több civilszervezet azért tiltakozott, mert szerintük a kiadvány súlyosan sértő a kisebbségekre nézve és politikai állásfoglalásokat is tartalmaz. Ebben az évben a diákok kezükbe vehették volna ugyan, mert felkerült a minisztérium listájára, de jövőre megszűnik a segédkönyv-kategória, tankönyvvé minősítését pedig elutasította a minisztérium.

Az oktatási minisztérium idei segédkönyv-jegyzékére a kiadó ajánlása alapján felkerült ugyan a könyv, de egyetlen iskola sem rendelt belőle. A könyv tartalmáért a kiadó vállalta a felelősséget, a minisztériumban csak az ajánlást olvasták, a könyvet nem.

A könyv tartalma miatt tiltakozott több civil szervezet. Szerintük a szerző sérti a kisebbségek jogait, amikor a következőket írja: "Vizsgáljuk meg, milyen a cigány erkölcs. Miért káros a cigány erkölcs a cigányságra?" vagy, "A homoszexualitás hazánkban nem büntetendő cselekmény, de erkölcsi kártételei súlyosak és veszélyesek..."

A könyvben több tárgyi tévedés is van. A politikáról szóló fejezetben például MSZP KB-t, azaz a Magyar Szocialista Párt központi bizottságát emlegeti a szerző.

Jövő évtől megszűnik a segédkönyv-kategória, ezért a kiadó kérte a könyv tankkönyvvé nyilvánítását. Ezt azonban a minisztérium 4 szakértő javaslata alapján elutasította.

Forrás: Korridor