Tgyta Creative Commons License 2001.11.14 0 0 1368
Kedves filippaa!

A nyugdíjminimumhoz kötött a 18.310 forintot, a GYES-t, az anyasági támogatást, stb-t a SZCSM, annak az elméleti szövegelő minisztere és talpnyalói állandóan azt szajkózzák, hogy ezek a kiadások hány milliárdba kerülnek az államnak, és ezeket milyen nagylelkűen osztják széjjel. Sajnos az ügyintéző nem tévedett. :-(

Ezeknek a Fideszes ficsuroknak, azok holdudvarába került talpnyalóknak viszont minden HappyEnddel kezdődik, aztán magyarázkodnak, majd agyonra dicsérik önmagukat.
A legeklatánasabb példa, a mai lapokban megjelent cikk, ami ennek a családbarát kormánynak az érzékenységét, nagylelkűségét mutatja, hogy az SZJA 1%-a felajánlható a nagymama nyugdíjához. Az SZCSM pedig magyarázkodik, hogy ez csak egy elképzelés.

<a href="http://213.163.38.75/Body.asp?CollID=57&DocID=26562">Szülőtartási százalék?</a>


“A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó (szja) bizonyos százalékát a gyermekek szüleiknek, illetve házastársuk szüleinek nyugdíj-kiegészítésére ajánlhassák fel. ... A nyugdíj olyan jövedelem, amelyből az idős ember méltó módon élheti a maga független életét, tehát ezzel az emberi méltóság anyagi alapja jött létre az idősek számára. ... A Fidesz most azt javasolja, hogy az állam az adóbevétel egy részéről úgy mondjon le az idősek, a nyugdíjasok javára, hogy ennek mértékét a gyerekek személyi jövedelemadójától, tehát a gyerekek jövedelmétől és attól teszi függővé, hogy az adófizető veszi-e magának a fáradságot a rendelkező cédula kitöltésére.”


<a href="http://213.163.38.75/Body.asp?CollID=57&DocID=26562">NÉPSZABADSÁG, 2001. november 14., szerda (59. évfolyam 265. szám)</a>


<a href="http://www.nepszava.hu/nepszava(lap)/melleklet/cimlap.htm"> Egyelőre csak koncepció a "nagyipénz"</a>


Még kormányzati szinten is csak támogatott koncepcióként kezelik azt az ötletet, amely a nyugdíjasokat segítő személyi jövedelemadó-átcsoportosítást szorgalmazná. A Szociális és Családügyi Minisztériumban viszont már modellezik a lehetséges megoldást.


A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben egyelőre nincs szó konkrét jogszabálymódosítás-tervezetről, amely a dolgozó, fiatalabb családtagok személyi jövedelemadójából az idősödő, netán már nyugdíjas családtagokat segítő adó-visszatérítés bevezetését szorgalmazná - hangsúlyozta kérdésünkre Szilágyiné Szemkeő Judit, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára. A nyugdíjas családi adó visszatérítést csupán egy olyan, már évek óta meglévő koncepcióként kezelik a minisztériumban, amely alkalmasint megoldás lehetne a nyugdíjrendszer átalakításakor például a gyesen, gyeden lévő kismamák kieső nyugdíjjárulékának pótlására. A költségvetésből e hiányzó forintokra ugyanis évente általában 20-30 milliárd forintot csoportosítanak át, amely ma hozzávetőleg az államkasszába befolyó személyi jövedelemadó-tömeg 3-5 százalékának felel meg. Így ezt az összeget ki lehetne pótolni az eredeti koncepcióban szereplő 4-5 százalékos adó-visszatérítésből, amely 10-12 év távlatában akár 25 százalékosra is felkúszhatna, s tényleg eljuthatna a nyugdíjasokhoz. Arról azonban szó sincs, hogy a nyugdíjasok segítésére irányuló adó-visszatérítés ötlete szorosan a nyugdíjrendszer finanszírozási reformjának része lenne. Legfeljebb egy ahhoz kapcsolódó, azzal párhuzamos felvetés, amelyet érdemes megfontolni. Az már más lapra tartozik, hogy amennyiben a koncepció megvalósulna és a 4-5 százalékos adó-visszatérítés 10-12 év alatt akár 25 százalékra is felkúszna, a családok csak jól járnának. Egy nagyobb arányú adó-visszatérítés amúgy a csökkenő számú befizető esetében hathatósabb segítséget is jelenthet, különösen, ha azoknak egy népes nyugdíjas közönséget kell eltartaniuk.


Mindenesetre a koncepcióval kapcsolatosan a SZCSM-ben már végeztek számításokat, amelyek azonban Szilágyiné Szemkeő Judit szerint ma még azért nem értékelhetők, mert egyelőre csak részeredményeket mutatnak. Baranyi Károly, a Nemzeti Pedagógus Műhely elnöke, aki az eredeti ötlet egyik szülőatyja, az adó-visszatérítés egyik legnagyobb fegyvertényének azt tartja, hogy annak révén idővel a családban maradhatna az egyébként költségvetésbe befolyó jövedelem egynegyede. A "megtakarított" forintok pedig így is a família javát szolgálnák, mert például a nagymama nagy valószínűséggel az unokájára költi majd a kapott pénzt. Meglehet, mindehhez szükség lenne bizonyos szemléletváltásra is a honi családokban - tartja Baranyi Károly. Ugyanis megállapított tény, hogy általában azokban a társadalmakban csökken látványosan a gyermeklétszám, amelyekben túlzottan eltávolodnak egymástól az egyes generációk érdekei.


(NÉPSZAVA-információ)


Előzmény: filippaa (1363)