Purusa Creative Commons License 2001.11.13 0 0 67
ID, a statikus-dinamikus dologban teljesen egyetértünk, nagyon igazad van.

"és még egy kérdés: lehetséges egy szubjektum-modell megalkotása? vagy - mint ahogy már ez is felmerült korábban - akár egy hőmérőt is szubjektumnak lehet tekinteni?"

Szerintem lehetséges. Laikusként valami olyat tudok elképzelni, hogy minden megfelelően komplex rendszer szubjektumként értelmezhető, amint bizonyos állítások igazak rá: pl. kimenő-bemenő jelek, azok modulálása a belső állapot függvényében, homeosztázis(ra törekvés), az információt hordozó akármikben/ből a rendszer belsejében kialakuló "állóhullámok", kommunikáció, reprezentációs és modellalkotó képesség, én/önkép stb., stb.

Azt akarom mondani, hogy amennyiben hirtelen mondjuk a Marson találunk egy három ember magas, amorf dolgot, ami tudományos becslések szerint csak minden huszonnegyedik évezredben mozdul meg magától, ám a fenti állítások mind igazak rá, akkor bizony szubjektumként kell kezelnünk.

"ja és még egy, kicsit gyakorlatiasabb: szerintetek megvan az elvi lehetősége annak, hogy egy érzetet közvetlenül az agya (mondhatnám a szubjektumba) lehessen juttatni, vagy igénybe kell venni az érzékszerveket?"

:) Igaz: az érzékszerveim is a tudatom részei (szűrés, jelfeldolgozás stb.).
De azt hiszem ezek még leválasztható perifériák - azaz kikerülhetők minden nehézség nélkül, és az agy közvetlenül is tökéletes hatékonysággal ingerelhető.
...Voltaképpen az egész agy leválasztható, amennyiben biztosítani tudjuk a megfelelően komplex információt. :))))
[Nem, nem az idealista oldal mellett érvelek: a megfelelően komplex információ megfelelően komplex hordozót igényel - azaz ezzel a módszerrel voltaképpen csak kicserélnénk az agyat egy másik önmagára.]

noway:
"...nem-anyagi "dolgokra" vonatkozóan nem tehető semmilyen állítás. Ellenpéldák?
"Hát, az elmúlt párezer év filozófiájának legnagyobb része... nem?"

:) Többmilliárd légy nem tévedhet?
...Akarom mondani ki és hol beszélt a történelem során nem-anyagi dolgokról hitelt érdemlően? (= Azaz legalább megmutatta előtte, hogy lehetséges állításokat tenni a nem-anyagi dolgokra vonatkozóan.)
[Kieg.: az 'állítást' most szigorúbb értelemben használom, azaz pl. 'a szél lelkiismeretfurdalása kék színű' ebben az értelemben nem állítás.]