HitetlenTamaska Creative Commons License 2001.11.12 0 0 15
I.
Kivételesen maradéktalanul egyetértünk.
Ráadásul - én azt hittem, hogy ez közismert - az amerikai katonák is zsoldosok. Söt egy amerikai állampolgár is lehet orosz nemzetiségü, még afgán is, tehát az US hadsereg verbuválásának potenciális célcsoportjába tartozó.

És különben is , miért lenne, olyan önkorlátozó megszorítás, hogy nemzeti célokat, csak a nemzethez tartozó erőforrások igénybevételével lehessen elérni?

Szóval nem látok én itt semmi ellentmondást, azon kivül, hogy az emberek meggyilkolászása - tegyék ezt bármely szervezet keretében és mégoly szent célból, számomra szörnyü és perverz dolog.

II.
Az egy érdekes dolog, hogy Oroszország miért és hogyan korlátozza, hogy állampolgárai külföldön milyen területeken vállalhatnak munkát.

Valószinüleg itt az a belátás müködik, hogy gyilkolni általában nem szabad, és ez alól csak a saját állam végszükségnek kinyilvánítása adhasson felmentést, különben igen parttalanná válik, hogy mely külföldi szervezet legitimálhat egy gyilkos tevékenységet.

III
Kiváncsi vagyok, hogy van a kérdés Magyarországon, vagy egyáltalán nemzetközi jogilag szabályozva, ha egyáltalán ezen a területen ilyen szabályzás elképzelhető?

Hiszen, adott esetben egy személy akár több országnak is lehet az állampolgára, - ha nemzetközi jogilag a katonai cselekményekben való legális részvétel állámpolgársághoz van némiképp hozzákötve -, és noha az egyik állam nem köteles tudomásulvenni, hogy polgára egy másik államnak is polgára, szükség szerint a személy mindig legalizálni tudja katonáskodását, ha -ilyen jellegü tilto szabályok esetén, lemond egyik állampolgárságáról és felveszi a másikat.

IV
A gyakorlatban nyilván itt is a kettős erkölcsi mérce elve müködik:
Ha valaki egy, az állam számára baráti, szövetséges célokat követő állam zászlaja alatt katonáskodik, nem valószinü, hogy feleösségre vonják, még, akkor sem, ha ez ö esetében formálisan tiltva van, mig ellentétes esetben megütheti a bokáját.

V
Van a dolognak egy általános munkajogi vetülete is: Bizonyos, bizalmas információkkal együtt járó alkalmazásoknál, a munkaadó kikötheti, hogy rokon területen a munkavállaló az ö engedélye nélkül, csak meghatározott eléveülési idő után helyezkedhet el. Ez gondolom, hogy a katonai elháritásnál dolgozók esetében, akár élethossziglan tartó ujrafoglalkozási tilalom is lehet.

Előzmény: Geyza (3)