sas1 Creative Commons License 2001.11.11 0 0 2
Az oroszoknak is 5 rúgót fizetnének, és anno a mudzsahedekre is ráköltöttek egy kis összeget...

Amerika Afganisztánt megjárt orosz veteránokat toboroz Moszkvában?

Berlin, 2001. november 11. (MTI) - Német lapértesülés szerint az Egyesült Államok az interneten keresztül toboroz Afganisztánt megjárt orosz veteránokat a tálibok elleni hadjárathoz. A Der Tagesspiegel hétvégi számában a berlini újság moszkvai tudósítója arról számol be, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége e céllal november elején elektronikus levélben (e-mail) kereste meg az egykor Afganisztánban járt orosz katonák egyesületeit.
Az üzenetek, amelyekkel Washington tapasztalt pilótákat, légi irányítókat és fedélzetiágyú-kezelőket toboroz a terrorellenes hadművelethez, láthatók voltak az NTV magántelevízió műsorában is. Az Egyesült Államok az orosz veteránok segítségével kívánja növelni az Északi Szövetség alakulatainak ütőerejét.
A legégetőbb szüksége az amerikai hadvezetésnek persze olyan veteránokra van, akik az egykori szovjet különleges alakulatok tagjaiként szereztek tapasztalatot terroristák megsemmisítésében, földi közelharcban és az ellenség hátországában végrehajtott vakmerő műveletekben. Az ilyeneknek havi 5000 dollár zsoldot kínál az elektronikus körlevél - ez az orosz tisztek számára csillagászati összeg. A zsoldot nagy összegű életbiztosítás egészíti ki - írta a berlini lap.
A dolog szépséghibája: az új orosz büntető törvénykönyv megtiltja az ország polgárainak, hogy külföldi hatalom zsoldjába szegődjenek. Aki megszegi a Btk. 153. paragrafusát, arra négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A tilalom egyik oka, hogy a leszerelt katonák olyan speciális ismeretekkel rendelkeznek, amelyek ma is jelentőséggel bírnak Csecsenföldön. Moszkva pedig mindenáron el akarja kerülni, hogy akár az Afganisztánban harcoló csecsenek, akár az egykori hidegháborús ellenség (az USA) a birtokába jusson ezeknek az ismereteknek.
Washingtonban ennek is tudatában vannak. Ezért aztán az amerikai nagykövetség ajánlatában az is szerepel, hogy minden önkéntes több hónapra érvényes turistavízumot kap "gyanún felül álló" országokba. Onnan vinnék őket tovább Afganisztánba - írta a Der Tagesspiegel. +++

Előzmény: arkanoid (1)