fenrir Creative Commons License 2001.11.11 0 0 78
Üdv!

"Mindegy, kompromisszumkent elfogadom a vegszodat. A sorkatonasag a logikajabol fakadolag alkalmatlan a honvedelmi feladatok ellatasara."
Ezért használja Franciaország,Németország,Svájc,Olaszország,FÁK,arab országok,Dánia...
Hivatásos/szerződésesből még békében is nehéz (és nagyon drága) megfelelő létszámú hadsereget létrehozni.Egy konfliktus esetén pedig jóval kevesebb lenne a jelentkező,nem?
" szerintem haboruban ez megengedhetetlen, akarmilyen is a felszereles" Az állampolgársághoz hozzátartozik az is,hogy megvéded az államot,kezdve azzal,hogy betartod a törvényeket akár az élet feláldozásáért.("Ne azt kérdezd,hogy mit tett érted a hazád,hanem azt,hogy te mit tehetsz érte?" úgy emlékszem Kennedy)
"Az elso vilaghaboru idejen meg szo nem volt demokraciarol, 1919-es esemenyek "demokratikussaga" eleg egyertelmu, a Horthy-rendszer es a masodik vilaghaboru sem volt eppen demokratikus, a kommunistak sem demokratikusan jutottak hatalomra. Egyebkent igazad van." Fontosak a történelmi példák,de a mostani kül/belpolitikai helyzetre kell vonatkoztatni(ENSZ,EU,Nato...)
" szerintem az elmult evszazadban itt politikai foglyokon es aldozatokon kivul semmit nem termett a sorkotelesseg. Emiatt nem szabad ezt megengedni egyaltalan." Nem értetted,mit akartam mondani.Megpróbálom érthetőbben: ha egy olyan szélsőség kerül hatalomra,akik ellenfelét támogattad valószínüleg nem leszel sorkatona,mert nem besoroznak,hanem bebörtönöznek(egyszerűen pl."osztályidegen" leszel).Ha jól tudom a politikai foglyok nagyrésze nem a katonai szolgálat megtagadása miatt került börtönbe.
"Akkor neked a "sorkotelesseg" azt jelenti hogy mindenkit kepezzen ki az allam, utana pedig mindenki azon az oldalon harcol ahogy szerinte a leghelyesebb?" Igen is,meg nem is.Képezze ki az állam,harcoljon(ha elkerülhetetlen a háború) az állam oldalán,de törvénytelen parancsot nem köteles végrehajtani.