CsA Creative Commons License 2001.11.09 0 0 45
Felpezsdülőben a topik!
De mi a fenétől állhatott össze az egész? Az enyém se nagyon volt átforgatva (Az évtizedes állás fő oka az volt, hogy véletlenül sikerült kiszerelni a berúgó tengelyt, aztán meg nem akart a helyére menni. Innentől meg sem sebességbe rakni, sem a berúgókarral átforgatni nem sikerült ugyebár...) De mikor sikerült hozzáértő segítséget szerezni és összerakni (idén nyáron), úgy forgott minden mint a vaj.
Hozzám (hozzánk) 1988-ban került. Anno apámnak volt csepptankos 250-es Jawa-ja, amit még a hetvenes évek előtt eladott. Ez a Cz 175 1968-ban készült, de csak 1969 tavaszán helyezték forgalomba. Az első tulaj 1 évvel később eladta. A következő tulaj 88 előttig használta, minden évben le volt műszakiztatva, de keveset használták. Apám egyik volt munkatársa, egy idős ipse vette ezután meg. De szegénynek már nem adták meg a jogsi megújításánál az eü alkalmasságot, így legálisan már nem járhatott vele, a nevére sem volt írva. Szépen rendben tartotta, vett rá két új gumit, de összesen vagy 20 km-t ment vele. Apámnak sikerült rábeszélnie, hogy adja el neki. Apám nosztalgiából vette meg, és a Tsz-ben akart vele a táblák között közlekedni (agrármérnök). Ekkor álltam a sarkamra, hogy ez a motor túl szép ahhoz, hogy a földutakon járjanak vele - így lett az enyém. 28.000 km körül volt benne, egy hengerfúrást igényelt. Külsőleg szinte tökéletes, a krómok mint új korában (lámpakeret, kipufogó, teleszkópszárak, felnik), egyedül a tank krómozása nem tökéletes, azon volt némi felületi rozsda. Azt eltüntettem, olyan szépen néz ki, hogy nem szabad még hozzányúlni. A gép fényezése az eredeti bordó, arany csíkkal. A festés szép csillogó, az első sárvédőn van néhány pici púposodás az alatta levő rozsda miatt. Bosszantó dolog, mert összességében nagyon szép a sárvédő festése, de azt a pár rozsdafoltot meg el kellene tüntetni...
89-ben kimentem egyszer vele a fater munkahelyére. A vele egy irodában ülő kollegája kijött megcsodálni. Körbenézte és közölte, hogy neki is volt egy ugyanilyen, nagyon sajnálta, hogy egyszer elborult - neki egy kis fának, amitől lett egy pici horpadás a tank alján. Miközben ezt mondta pont belebökött a tankon lévő kis horpadásba. Elővettem a forgalmit és kiderült, hogy ő volt az első tulaj.
Eddig kb. 1.000 km-t mentem vele 50-60 km/h sebességgel. Kb. 2,5-2,7 volt az átlagfogyasztása.
Papír szerint 95 km/h a végsebessége (a 250-esnek 105 km/h, a 350-esnek pedig 120 km/h), én eddig 70-el "hajtottam meg".
A Jawa-nak is krómozott a tank oldala? Az első sárvédőd a nagy "csónak alakú" vagy a kecsesebb fajta? Az enyém az előbbi. Ha egyszer ki lesz szabadítva, akkor majd lefényképezem és beszúrom ide.
Te nem csinálsz valamiféle fényképes restaurálási anyagot?
CsA
Előzmény: Jawa350-630 (44)