Nos a dolog úgy történt, hogy a motort 1968-ban vásárolták újonnan természetesen Tatabányán, onnan került Mosonmagyaróvárra, a fickó használta a városban, itt-ott. Egyszer elment vele bulgáriába, de balszerencséjére egy szerpentinen lefele, konzervekkel rendesen megpakolva kapott egy hátsó durr-defektet és megburult vele. A fickó aláesett a motornak, a lába sérült meg rendesen, de végülis az később rendbejött, viszont a motor csodálatos módon egy tükörletöréssel, sztenderelhajlással "megúszta".
Akkor hazahozták a motort és pár hónap múlva a tag úgy döntött (nem kis szerencsémre), hogy kicserél rajta ezt-azt, amit meg is tett (főtengely, dugók, hajtókar, henger stb.) akkoriban könnyedén, hiszen alkatrész volt bőven és az ára sem volt vészes. Ezután még hajtotta durván egy fél évig és letette, ennyi. Ennek van 20 éve, én már régen meg akartam szerezni a masinát, de csak most tudtam. Annyit elég ha mondok a kinézetéről, hogy aki meglátta abban az állapotban, az azt mondta, hogy sohasem fog menni senki ezzel a motorral többet.
A festés elég sok helyen rozsdás, az egykor krómozott felületek szintén, kerekek és a motor természetesen beállva teljesen. A motort szedtem ki először, mert gondoltam ha azzal nem tudok mit kezdeni akkor kár az egésszel bajlódni, meg iszonyú kíváncsi voltam, hogy mitől állt be és melyik része?. Apránként kezdtem szétszedni, végül is ez egy fél nap alatt megvolt. Kiderült, hogy amire a legjobban számítottam, hogy a dugók lesznek beállva, azoknak semmi bajuk nem volt, mert éppen úgy álltak, hogy az egyikbe a kipufogón keresztül beáramolhatott a levegő és a pára, ami ugye ennyi idő alatt simán összerohaszthatta volna a hengert és a gyűrűket.
Nem így lett, azok mentek mint a kés a vajba, viszont a hajtókar eléggé beállt a főtengellyel, valamint a főtengelycsapágyak teljesen össze voltak rohadva. Innentől kezdve egyszerű volt a dolog, megvettem a szükséges csapágyakat, szimmeringeket, széthúzattam a főtengelyt (a két sonkapár között is van csapágy)és újracsapágyaztam az egészet ami hála a Cseh mérnököknek csak 5 db csapágyat és négy szimmeringet jelentett. Kellett még hermetic, csapágyragasztó, a tömítéseket kivágtam én, gyakorlatilag valamilyen szinten újjászületett a motor, ezzel most végeztem egy-két hete és anyagilag sem rokkantam bele. A henger és a hengerfej, meg még más tartozékokat homok-fújták, ugyhogy igen szépek lettek, a hengert végül is hőálló mattfeketével fújtam le, a rajta lévő hengerfej pedig fényes alu. színű, jól néz ki így nagyon. Jelenleg a kerekeket teszem rendbe, mert kiskalapáccsal kell leverni róluk a rozsdát, de mostanra már sikerült fémszínűre varázsolnom őket. Jön még a festetés, ami eredetileg festve volt az ugyanolyanra lesz festve, ami pedig krómozva, az ugyanolyanra krómozva. Újrabowdenezem és újrakábelezem, mert eléggé megviseltek ezek is rajta, a fékeket épp most viszem majd ferodoroztatni.
Egyelőre az elektronikával vagyok kicsit meglőve, azt még nem néztem át tüzetesen, van-e valamilyen baja, remélem nincs. Tavaszra szeretném, ha kész lenne és remélem, úgy néz ki a dolog, hogy szép lesz majd. Igen sok könyvben meg az internetet is bújtam, hogy minél többet tudjak meg róla.
Az óra szerint 27.000 Km van benne, ami a volt tulaj szerint hiteles, de én is azt hiszem, hogy ennyi lehet benne (az eredeti gumikból és gyertyákból). Az alkatrészek élettartama, biztosan nem rövid, mert akkoriban nem 5 évre terveztek egy motort a gyártók. Egyébként én sem tervezem eladni soha, egyrészt mert amennyiért el lehetne adni - az a pénz nem fedezné sem a ráfordított időt, sem az igazi értékét.
Gyárilag 1:22-es keverék kell bele ez persze eltérhet 1:20 v. 1:25 ez nem érdekes, azt viszont tudom, hogy ha spórolsz az olajjal akkor azt egyáltalán nem bírja, tehát nem baj, ha füstöl, annyi olaj mindenképpen kell neki! Hát nagyjából ennyi a sztori eddig, ha valakit érdekel valami részlet stb. akkor kérdezzetek.