Törölt nick Creative Commons License 2001.11.06 0 0 0
Egy retrográd Zenited van. Őseinél (amelyekre visszaüt) volt szokás, hogy csak a felhúzás hozta üzemkész helyzetbe a Zenitet.

Amit írsz, az számomra technikatörténeti érdekesség. (bocs, tudom, hogy neked meg egyszerűen baj) Sokszor megesett a keleti blokk iparában, hogy egy nagyon régi konstrukciót (ld. pl. Volga személyautó, ami alighanem egy világháború környéki Opel utódja) úgy fejlesztettek a változó felhasználói igényekhez, hogy meghagytak minden lényegeset, ami az eredeti ős-konstrukcióban benne volt, és arra pakolgatták az újabb és újabb fícsöröket. Érdemes összevetni egy Olympus OM méretét és beltartalmát egy Zenitével. EZ azért érdekes, mert az 50-es évekbeli Zenit még abszolút state-of-the-art volt, és ráadásul még mai szemmel is egy szép kamera. Aztán jött a felhúzókar, amit símán ráépítettek a korábbi kurblis megoldásra, jött a fénymérő, amit mindennek a tetejére tettek, és így tovább. Közben a konstrukció közepén megmaradt az ötvenes évekbeli szerkezet.

Tényleg nem ironizálni akarok - hiszed vagy nem - de szerintem ezt inkább vívmánynak tekintsd mint kudarcnak. Elromlott ugyan a tükörvisszacsapó mechanikád, de a géped belsejében rejtőző ős-Zenit még mindig üzemkész állapotba hozza a tükröt felhúzáskor, mert az a szerkezet a mai napig benne van.

Előzmény: spiderbond (-)